enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4010
EURO
34,7830
ALTIN
2.397,65
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

James Webb Uzay Teleskobu’ndan yine bir ilk! Güneş Sistemi dışındaki gezegen görüntülendi

NASA milyarlarca dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu’ndan yeni görüntüler paylaşmaya devam ediyor.  Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi son …

James Webb Uzay Teleskobu’ndan yine bir ilk! Güneş Sistemi dışındaki gezegen görüntülendi
02.09.2022
164
A+
A-

NASA milyarlarca dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu’ndan yeni görüntüler paylaşmaya devam ediyor.  Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi son olarak James Webb’in bir ötegezegeni görüntülediğini tespit etti. 

HIP 65426 b adının verildiği gezegen 2017 yılında tespit edilmişti. Jüpiter’den 6-12 kat daha büyük olan bu gezegenin yaşının 15-20 milyon arasında değiştiği tahmin ediliyor. 

Gezegenimiz Dünya’nın yaşı ise 4.5 milyardan fazla. Ancak  HIP 65426 b, Dünya’nın binlerce katı büyüklüğünde. Ayrıca gezegenin kendi yıldızına uzaklığı Dünya’nın Güneş’e uzaklığının yaklaşık yüz katıdır. 

Webb dört farklı kızılötesi bandında görüntü kaydı yapabiliyor. Gezegenin kendi güneşine uzaklığı nedeniyle teleskop iki devasa gök cismini ayırabildi. Mesafe kısa olsaydı, yıldızdan yayılan ışık gezegeni gölgede bırakacaktı. 

Görüntüleri analiz eden ekibin lideri ve Santa Cruz California Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Aarynn Carter, “Bu görüntüyü elde etmek uzay hazinesi aramak gibi hissettirdi” dedi.

Carter, “İlk başta yıldızdan gelen ışığı görebiliyordum, ancak dikkatli görüntü işleme ile bu ışığı ortadan kaldırabildim ve gezegeni ortaya çıkardım” şeklinde konuştu.

Son olarak Carter, “Bence en heyecan verici şey, daha yeni başlamış olmamız. Fizik, kimya ve oluşumlarına ilişkin genel anlayışımızı şekillendirecek çok daha fazla ötegezegen görüntüsü var. Hatta daha önce bilinmeyen gezegenleri de keşfedebiliriz” yorumunda bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.