enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte ortak çalışıp uzaya gönderdiği 10 milyar dolarlık James …

James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti
04.08.2022
147
A+
A-

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte ortak çalışıp uzaya gönderdiği 10 milyar dolarlık James Webb uzay teleskobu, yaklaşık bir aydır çalışmasına rağmen şimdiden büyük başarılara imza attı. 

JWST’den gelen birkaç hafta önce gelmeye başlayan ilk verileri inceleyen bilim insanları evrenin en uzak galaksisini keşfederek yeni bir rekora imza attı.

Bilim insanları keşfettiği bu galaksiye yayınladıkları makalede CEERS-93316 adını verdi. Yukarıda görsel teleskoptan gelen ham verileri gösteriyor. Bu veriler daha sonra işlenerek aşağıdaki görüntü elde edildi.

JWST’nin keşfettiği galaksinin Büyük Patlama’dan yaklaşık 250 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin ediliyor. Öte yandan teleskop, dün de Cartwheel Galaksisi’ni görüntülemeyi başarmıştı.

Edinburgh Üniversitesi’nde doktora öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı Callum Donnan, “Bunun yalnızca ilk veri seti olduğu düşünülürse, Webb ile bu kadar uzak bir galaksi adayı bulmuş olmak şaşırtıcı” dedi.

Çalışma, JWST’nin birincil görüntüleyicisi olan NIRCam’dan (Yakın Kızılötesi Kamera) alınan görüntüleme verilerine dayanarak CEERS-93316’nın düşük kütleli bir yıldız veya aktif galaktik çekirdek olamayacağını belirledi. Bu nedenle kozmologlar bu CEERS-93316’yı galaksi adayı olarak nitelendiriyor.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.