enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5278
EURO
36,1616
ALTIN
3.003,17
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

“Irak çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Çevre Komisyonu Başkanı Abdurrahman Sıddık,  Irak’taki çölleşme, suyun kullanımı ve toz fırtınalarıyla …

“Irak çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya”
13.07.2022
110
A+
A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Çevre Komisyonu Başkanı Abdurrahman Sıddık, 

Irak’taki çölleşme, suyun kullanımı ve toz fırtınalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çölleşme ve kuraklıkla mücadele için IKBY’de çalışmaların sürdüğünü belirten Sıddık, “Irak Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığının açıklamasına göre Irak’ta çölleşme yüzde 39’a ulaşmış durumda.” dedi.

Bu durumun IKBY’nin güney kesimlerini de etkisi altına aldığını kaydeden Sıddık, güney ve batı Erbil, Germiyan ve Duhok’un güneyinin bu bölgeler arasında olduğunu dile getirdi.

Sıddık, ülkede su kaynaklarının çok olduğunu ancak depolanmadığı için verimli şekilde kullanılamadığına işaret ederek, “Şu an kişi başına düşen su miktarı kullanımı 350-400 litre civarında. Bunun yüzde 80’i israf ediliyor. Bunun için suyun daha kontrollü sağlanması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Tarım için Irak’a 35 milyar metreküp su geldiğini ve çiftçinin bu suyu kullandığını hatırlatan Sıddık, “Tarımda suyun daha az kullanılması için bir çalışma yapılıyor. Irak’ta tarım arazilerinin yüzde 50’si susuzluk nedeniyle kullanılamıyor.” diye konuştu.

Modern tarzda bir tarım politikasının uygulanması gerektiğini vurgulayan Sıddık, şunları söyledi:

“Sümerlerden bu yana kalan tarım anlayışı daha fazla suyun harcanmasına neden olmakta. Örneğin Dicle, Irak topraklarından geçmesine rağmen hala bundan yararlanmış değiliz. Irak ve IKBY diğer ülkelerdeki teknolojik gelişmeleri buraya da taşıyarak bu sorunu çözebilir. Türkiye Irak’a suyun idaresi konusunda yardım edeceğini garanti ediyor ve Irak için su idaresi merkezi kurmak istediğini söylüyor.”

Irak’taki toz fırtınasının dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğiyle de ilgisi olduğunu söyleyen Sıddık, toz fırtınalarının diğer nedenlerinin ise Irak’ın petrol üretimine ağırlık verilmesi ve çiftçiliğin terk edilmesi olduğunu savundu.

Sıddık, sözlerini şöyle tamamladı:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.