enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2181
EURO
35,0026
ALTIN
2.445,07
BIST
10.677,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
SON DAKİKA
19:20 Bakan Yumaklı: Ürkütücü boyutta
19:06 Kızılay Bursa’da kampanya detaylarını açıkladı
18:50 Bursa’da iki ilçe İznik Gölü için toplandı
18:36 Manisa’da üniversiteliler için ücretsiz ‘ring’ler başladı
18:20 Endonezyalı heyet Sakarya’nın dönüşümüne hayran kaldı
18:07 Adana’da polis ekipleri mahalle muhtarları ile istişarede bulundu
18:06 İletişimde ‘Kamboçya’ iş birliği
17:39 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanlığı’na seçildi
17:38 Kemer’de yol ve kaldırım çalışmaları
17:37 Eğitimde 2024-2025 takvimi belli oldu
17:36 Belediye Başkanı otobüsü durdurdu, şoförü uyardı
17:27 Edremit Belediyesi İspanyol ve Yunan Konukları Ağırladı
17:26 Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe ilçesinde öğrenci toplu taşıma ücretini 1 TL’ye düşürdü
17:25 Acer, Üretkenlik ve Oyun İçin Yerleşik Google AI Özellikli Chromebook Plus Dizüstü Bilgisayarlarını Piyasaya Sürüyor
17:21 İstinat duvarı güvenliğinde belediye, üniversite ve BURKENT işbirliği
17:20 Elazığ’da büyük kamu vurgunu!
17:16 Edremit Belediyesi, satan değil alan belediye
17:15 Edremit Belediyesi kentte yaşayan vatandaşlara yardım eli uzamaya, ihtiyaç sahiplerinin yanında olmaya devam ediyor
17:14 İznik ve Orhangazi Belediyelerinden oluşan İznik Gölünü Koruma Birliği meclis toplantısı gerçekleşti
17:13 Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam Vergilerinin ilk taksitleri için ödemeler 31 Mayıs Cuma günü sona eriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnsanlar Neden Çoğu Zaman Art Arda Üç Kez Hapşırır?

Özellikle alerji mevsimi olarak sayabileceğimiz bahar aylarında sık sık hapşırma ihtiyacı duyuyoruz. Havada biriken tozlar, polenler, güneşin …

İnsanlar Neden Çoğu Zaman Art Arda Üç Kez Hapşırır?
14.05.2022
172
A+
A-

Özellikle alerji mevsimi olarak sayabileceğimiz bahar aylarında sık sık hapşırma ihtiyacı duyuyoruz. Havada biriken tozlar, polenler, güneşin kendisi derken muhtemelen siz de bu dönemlerde sık sık hapşırdınız. Peki neden tek hapşırığın genelde yeterli olmadığını düşündünüz mü? Hapşırma eylemi çoğu insan için 3 kez tekrar eder.

Hapşırma nöbetleri bazen sinirimizi bozsa da aslında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir şey. Saatte 160 km hızla damlacık şeklinde 2000 ile 5000 arasında bakteriyi dışarı fırlatıyoruz. Peki vücudumuzun böylesine güçlü bir fırlatma mekanizmasının olmasının sebebi ne olabilir? Bugün sizlere neden hapşırdığımızı, hatta neden bunu 3 kez tekrarladığımızı açıklayacağız.

İnsanlar neden hapşırır?

Hapşırmak, en basit haliyle vücuttan istenmeyen maddelerin atılması şeklinde açıklanabilir. Toz, polen gibi küçük maddelerden dolayı hapşırma ihtiyacı duyabileceğimiz gibi hastalık ve vücudun istemediği bakterileri dışarı atmak için de bu eylemi gerçekleştirebiliriz. Hatta güneş ışığına maruz kalmak bile hapşırık nöbetlerine girmemize neden olabilir.

Tüm bu sebepler arasında neden hapşırdığımıza gelirsek de bu işlemi gerçekleştiren asıl organlarımızın burnumuz ve boğazımızdaki mukus zarları olduğu görülüyor. Hapşırma tepkisini kontrol eden mukus zarları, bazen tek bir hapşırık yerine 3 ve bazen daha fazla hapşırma eylemiyle istemedikleri maddelerden kurtulmaya çalışabilir.

Vücudumuz hapşırma işlemine başladığında göğüs kasları ciğerleri sıkıştırır ve sıkışan bu havayı yukarı doğru fırlatır. Boğazların da sıkıca kapanmasıyla hızlanan hava 160 km/s hıza kadar fışkırarak dışarı çıkar. Havanın sıçraması sırasında 2000 ila 5000 kadar bakteri, damlacıklar halinde atılmış olur.

Neden 3 kez hapşırıyoruz?

Bazen tek bir güçlü hapşırıkla sistemdeki istenmeyen parçalar atılsa da bu her zaman mümkün olmuyor. Bu sebeple ilk hapşırık tahriş edici parçaları kaldırır. 2. hapşırıkla burun bölgesine kadar gelen istenmeyen parçalar 3. hapşırıkla birlikte dışarı atılır. Elbette her insanın hapşırma şekli, nedeni ve şiddeti farklıdır. Bu sebeple bazı insanlar 1 kez hapşırırken bazıları 3 kez hapşırır. Genelde neden tekrar tekrar hapşırdığımızı düşünüyorsanız, bunun sebebinin vücudun istenmeyen parçalardan kurtulmak için daha fazla çaba göstermesi olarak söyleyebiliriz.

Hapşırığınızı tutmayın.

Hapşırığın ne kadar güçlü bir eylem olduğunu gördünüz. Bu kadar güçlü bir hava akımına engel olmaya çalıştığınızda bu akımın vücudunuza çarptığını düşünebilirsiniz. Bu sebeple, daha az ses çıksın diye havanın çıkış yollarını kapatmak son derece tehlikeli bir yöntem. Damar yollarınızın patlamasına, hatta beyin kanamasına bile neden olabilecek bu eylem, siz fark etmeseniz de sağlığınıza zarar veriyor.

Hapşıran birine neden “çok yaşa” denir?

Neden hapşıran birine “çok yaşa” dediğimize gelirsek binlerce yıl geriye gitmemiz gerekiyor. Antik Yunan ve Roma döneminde insanlar hapşırmanın sağlık işareti olduğunu düşünürlerdi. Bu sebeple de hapşıran birine “uzun yaşa” derlerdi. Günümüzde hapşıran insanlara “çok yaşa” denmesinin tarihi de buraya dayanıyor.

Bugün sizlere neden çoğunlukla 3 kez hapşırdığımızı açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında yazmayı unutmayın.

Kaynak: 1, 2, 3

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.