enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1792
ALTIN
2.962,92
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

İnsan Kasını Taklit Edebilen Fiber Lifler Geliştirildi

ABD’nin Texas bölgesinde yer alan Austin’deki Texas Üniversitesi ve Penn State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, günümüzde mevcut olan diğer …

İnsan Kasını Taklit Edebilen Fiber Lifler Geliştirildi
04.06.2022
163
A+
A-

ABD’nin Texas bölgesinde yer alan Austin’deki Texas Üniversitesi ve Penn State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, günümüzde mevcut olan diğer seçeneklerden birçok yönden daha iyi bir kas gibi performans gösterebilen yeni bir lif türü yarattılar.

Araştırmacıların dediğine göre bu kas benzeri liflerin yapılması ve geri dönüştürülmesi kolaydır. Yayınlanan yeni bir makalede araştırmacılar, başlangıçta başka bir proje üzerinde çalışırken keşfettikleri bu liflerin, bugün piyasada bulunanlara kıyasla daha verimli, esnek ve artan gerilimi kaldırabildiğini söylüyorlar. Bu lifler, tıp ve robotik dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir.

“Zayıf kolları olan kişilerin hareket ve güç kazanmalarına yardımcı olabilir”

Bu tür bir lif ile yapılmış robotik kollar, zayıf kolları olan kişilerin hareket ve güç kazanmalarına yardımcı olmak için yardımcı bir dış iskelet olarak kullanılabilir. Araştırmacılar, başka bir potansiyel uygulamanın cerrahi prosedürlerde kullanılabilecek ve yara iyileştikten sonra vücudun içinde doğal olarak bozulabilen bir tür kendi kendine yok olan bandaj ile kullanılabileceğini söylüyor.

Penn State’de malzeme bilimi ve mühendisliği yardımcı doçenti ve makalenin yazarı Robert Hickey, konuyla alakalı olarak “Aktüatörler, bir makinenin büzülecek, bükülecek veya genişleyecek parçaları gibi herhangi bir dış uyaran altında değişecek veya deforme olacak malzemeleridir. Ve robotik gibi teknolojiler için bu malzemelerin temelde yapay kaslar gibi hareket edebilen yumuşak, hafif versiyonlarını geliştirmemiz gerekiyor. Çalışmamız gerçekten bunu yapmanın yeni bir yolunu bulmakla ilgili” diyor.

Fiber malzeme, bir blok kopolimer olarak bilinir. Bunu oluşturmak içinse polimeri bir çözücüye koymak ve ardından su eklemek gerekiyor. Polimerin bir kısmı hidrofiliktir (suyu çeker), diğer kısmı ise hidrofobiktir (suya dayanıklıdır). Polimer grubunun hidrofobik kısımları, kendilerini sudan korumak için bir araya gelerek elyafın yapısını oluşturur. Sonra da araştırmacıların elde ettiği kası taklit edebilen fiber lifler ortaya çıkar.

Araştırmacılar projenin daha henüz başlarındalar. Hedefleri ise polimerin yapısal değişiklikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, enerji yoğunluğu ve hızı dahil olmak üzere bazı harekete geçirme özelliklerini iyileştirmek. Araştırmanın orijinal yazısını ve detaylı halini buradan görebilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.