enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

İnsan beyninde çip denemeleri! Düşünce gücüyle tweet atıldı

Teknolojinin insanla ne kadar bütünleşebileceği hakkında sınırları zorlayan teoriler, artık hayal olmaktan çıkıyor. İSVEÇ’TE “ÇİPLİ HAYAT …

İnsan beyninde çip denemeleri! Düşünce gücüyle tweet atıldı
09.05.2022
149
A+
A-

Teknolojinin insanla ne kadar bütünleşebileceği hakkında sınırları zorlayan teoriler, artık hayal olmaktan çıkıyor.

İSVEÇ’TE “ÇİPLİ HAYAT” BAŞLADI

İsveç’te, deri altına yerleştirilen çiplere olan ilgi her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl ülkede çip kullanların sayısı 3 bine ulaşırken, günümüzde ise bu rakam 4 binlere ulaşmış durumda.

Deri altına enjekte edilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çipler sayesinde insanlar; kredi kartı, kimlik kartı ve anahtarlık taşımak zorunda kalmıyor. Ayrıca bu çipler sayesinde tren bileti de alınabiliyor.

MUSK’UN DENEYLERİ KISMEN BAŞARILI

Tesla, Space X ve Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın insanlara çip takmak amacıyla domuzlar ve maymunlar üzerinde yaptığı deneylerde bir üst seviyeye çıkıldı.

Avustralya’nın ardından ABD’de başlayan deneylerde, beyne takılan çiple felçli hastaların sadece düşünerek pek çok şey yapabilmesi amaçlanıyor.

DÜŞÜNEREK TWEET ATTILAR

Avustralya merkezli Synchron şirketinin ürettiği çipin denemelerinde kişi, bilgisayardan e-posta gönderebiliyor, alışveriş yapabiliyor. Hatta düşüncelerini yazıya dökebiliyor.

Daha önce Avustralya’daki bir ALS hastası, beynine yerleştirilen çip sayesinde sadece düşünerek tweet attı.

FELÇLİ HASTALAR ÜZERİNDE DENEMELER

İnsan üzerindeki denemeler bu kez Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. New York’ta bir hastada denemelere başlandı. Geliştirilen çip, ciddi oranda felçli olan hastalara yardımcı olmayı hedefliyor.

TESTLER BAŞARILI OLURSA BİRKAÇ YILA PİYASADA

İnsanlı testlerin tamamı başarılı olursa, cihazın Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onayına sunulması mümkün olacak.

Süreç planlandığı gibi giderse, birkaç yıl içinde cihazın piyasaya sürülmesi bekleniyor.

“ÇİPLE KONTROL EDİLECEĞİZ, KOBAY OLACAĞIZ” ENDİŞESİ

Engelliler yeni teknolojiye umutla bakarken, mevcut teknolojinin insanların bireyselliğini ve özgürlüklerini elinden alabileceği endişesini taşıyanlar da var.

Uzmanlar, çip taktırmanın riskleri konusunda uyarıyor. Kişilerin hareket profilinin çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar, kişilerin kobay gibi kullanılabileceği riskinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.