enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7682
EURO
35,0901
ALTIN
2.459,44
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
30°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C

İngiltere’de tartışma yaratan çifte standart yorumu

İngiltere’de 17. yüzyılda köle ticaretine yatırım yapan ve Cambridge Üniversitesi’nin en önemli bağışçılarından biri olan Tobias Rustat’ın …

İngiltere’de tartışma yaratan çifte standart yorumu
29.01.2022
154
A+
A-

İngiltere’de 17. yüzyılda köle ticaretine yatırım yapan ve Cambridge Üniversitesi’nin en önemli bağışçılarından biri olan Tobias Rustat’ın kampüsteki anı plaketiyle ilgili tartışma sürüyor. İngiliz Daily Mail gazetesi, Rustat’ın servetinin çok küçük bir bölümünün kölelikle bağlantılı olduğunu ancak okulun son yıllarda Uygur Türklerine soykırım yapmakla suçlanan Çin’le yakın ilişkiler kurduğunu belirterek “Bu büyük bir çifte standart” yorumu yaptı.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde uzun süredir yaşanan kölelik tartışması gelecek hafta karara bağlanacak.

Üniversite kampüsünde bulunan Jesus College Şapeli’nde, 17. yüzyılda köle ticaretine yatırım yapan ve Kral 2. Charles’ın yardımcılarından biri olan Tobias Rustat anısına yerleştirilen duvar plaketi tartışma yaratıyor.

Cambridge Üniversitesi’ne yaptığı bağışlarla tanınan Rustat, 1694’teki ölümünün ardından şapelin altına defnedilmişti.

Üniversiteye bağlı Jesus College yönetimi ise, İngiltere’de kölelik tarihinin öne çıkan kurumlarından Royal African Company’ye yatırım yapan Rustat anısına sergilenen plaketin başka bir yere taşınması için resmi talepte bulunmuştu.

Kiliseye bağlı mahkeme, çarşamba günü plaketin eskiden şarap mahzeni olarak kullanılan bir odaya konup konmayacağına karar verecek.

‘ÜNİVERSİTE, UYGURLARA SOYKIRIM UYGULAYAN ÇİN’LE YAKIN’

İngiliz Daily Mail gazetesi, Rustat’ın servetinin çok küçük bir bölümünün kölelikle bağlantılı olduğunu, Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Jesus College’ın ise Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleriyle ve soykırımla suçlanan Çin’le yakın ilişkileri bulunduğunu yazdı.

Okulun son yıllarda Çin Komünist Partisi’yle yakın ticari ilişkiler kurduğunu belirten Daily Mail, bu durumu “büyük bir çifte standart” olarak niteledi.

Gazete, davanın ülkede geçen yıllarda düzenlenen Siyahların Hayatı Değerlidir protestolarının ardından açıldığına da dikkat çekti. Ülkede düzenlenen protestolarda köle tacirlerinin bazı heykelleri yıkılmıştı.

Haberde, üniversitedeki bir enstitünün Çin devletinden 200 bin sterlin, Çinli telekom şirketi Huawei’den ise 155 bin sterlin aldığına da dikkat çekildi. Ayrıca üniversitede Uygur Türklerine yönelik uygulamalarla ilgili tartışmaların önlendiği de öne sürüldü.

SİYASETÇİLER DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Üniversitedeki bazı öğretim üyelerinin Çin’le bağlantıları, daha önce siyasetçilerin de tepkisini çekmişti.

Muhafazakar Partili milletvekili Tom Tugendhat, geçen yaz Jesus College’ı Çin’in akademik fikirleri çarpıtma çabalarına yardım etmekle suçlamıştı.

Okuldan yapılan açıklamadaysa “Burada konu şapelimizdeki plaket, Çin değil” denmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.