enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2828
EURO
34,6228
ALTIN
2.409,35
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
01:13 Nevşehir Belediyesi ekipleri, aşırı yağıştan etkilenen mahallelerde temizlik ve onarım çalışmalarını sürdürüyor
01:11 Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel İzmir’de düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katıldı
01:10 Denizcilik sektörünün kalbi İzmir’de atıyor MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı
01:09 Başkan Aydın 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı
00:16 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun’un seçim döneminde dile getirdiği vaatlerden biri olan taziye evlerine yemek ikramı başladı
00:15 Başkan Mutlu: Bir gün değil her gün emeğin yanında olacağız
00:14 Başkan Mehmet Ertaş 1 Mayıs’ta işçilerle beraber yürüdü
00:13 Çiğli’de Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması Başkan Yıldız; ” Mücadelemiz emeğin karşılığı için”
00:11 Başkan Tugay emekçilerin 1 Mayıs coşkusuna ortak oldu
00:10 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde belediye çalışanlarıyla bir araya geldi
00:09 Digiturk – BAU iş birliğiyle medya ve yayıncılık eğitimi beIN AKADEMİ’yle başlıyor
23:57 Başkan Ünsal: Emeğin gücüyle geleceği inşa edeceğiz!
23:56 Sosyal İnovasyon Ajansı “İnovasyon Seyahat Fonu” Programı ile Gençleri Yeniliklerle Buluşturuyor
23:55 “Her zaman işçiden ve emekten yana olacağız”
23:54 Başkan Kınay çocuklardan söz aldı: Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin
19:42 Başkan Duman’dan emek ve dayanışma vurgusu
19:27 Yuvalılar istedi Başkan Böcek talimat verdi
19:26 Selçuklu Belediyesi 2024 yılı asfalt ve altyapı sezonunu sıcak asfalt çalışmalarıyla açtı
19:20 81 ilin Milli Eğitim Müdürleri Ankara’da
19:11 Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı temizlik ekipleri, Aydın kent genelinde çalışmalarını sürdürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İlk vaka sonrası Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü’den Maymun Çiçeği uyarısı

Gamze Türk / Özgür Bayrak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önce Afrika daha sonra ise Avrupa’da görülen Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye’de de …

İlk vaka sonrası Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü’den Maymun Çiçeği uyarısı
30.06.2022
111
A+
A-

Gamze Türk / Özgür Bayrak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önce Afrika daha sonra ise Avrupa’da görülen Maymun Çiçeği hastalığının Türkiye’de de ilk kez bir vatandaşta görüldüğünü duyurdu. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de ilk kez görülen Maymun Çiçeği hastalığıyla ilgili Haber7.com’a özel açıklamalarda bulundu.

‘DAHA ÇOK ENDEMİK OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Maymun çiçeği hastalığı aslında yeni ortaya çıkmış bir hastalık değil. 1970’lerden beri bu hastalığı tanıyoruz. Bu virüsün insanda hastalık yaptığını biliyoruz ama genelde bu virüs endemik olarak daha çok Afrika’da bazı ülkelerde görülüyordu. Zaman zaman sporadik olarak bu bölgeye seyahat etmiş kişiler vasıtasıyla dünyanın diğer ülkelerinde de tek tük vakalar şeklinde görülüyordu. Ama 2021 yılından itibaren bazı vakalar görülmeye başlandı. Son olarak da 2002 Mayıs ayında Avrupa’da çok sayıda vaka görüldü. Geldiğimiz nokta itibarıyla bu yeni dalgayla 4 bine aşkın vaka bildirilmiş durumda.

‘BÖYLE BİR OLASILIK ÇOK GÜÇLÜ GÖZÜKMÜYOR’

Virüs aslında bir çiçek hastalığı virüsü ama farklı mutasyonlardan özellikler taşıyor. Tabi bir endişe ve korku oluştu. Çünkü yakın zamanda Covid pandemisini hep beraber yaşadık. ‘Acaba benzer şekilde küresel bir tehdit haline gelir mi? Tekrar bir pandemiye dönüşür mü?’ şeklinde endişeler var. Şu an için böyle bir durum söz konusu değil ve böyle bir olasılık da çok güçlü görünmüyor. Çünkü bu virüs Covid virüsüne kıyasla çok daha zor bulaşıyor. Çok kolay bulaşan bir virüs değil. Vakalara bakıldığında uzun süreli ve yakın temas sonrası bulaştığı anlaşıldı. Yani kısa süreli böyle temaslarda bulaşma olasılığı düşük.

 

BULAŞMA YOLUNA DİKKAT!

Bulaşma şekli daha çok doğrudan ciltteki yaralara temas yoluyla oluyor. Yani hasta kişinin cildinde ortaya çıkan döküntüler, yaralar ve bunlara sizin dokunmanız, temas etmeniz veya hasta kişinin vücut sıvılarına doğrudan temas etmenizle oluyor. Bu temasta doğal olarak çok yakın ilişkiyi gerektirir. Tanımadığınız, bilmediğiniz uzakta bir kişi ile böyle bir temas olasılığı çok çok nadirdir. O bakımdan herkese kolayca toplumda yayılabilecek bir hastalık gibi durmuyor. Dolaylı temaslar olabilir, bulaşmalar olabilir. Hasta kişinin kullandığı çamaşırlar, yatak çarşafları, yastık kılıfları vs. gibi bunlarla temasa bağlı bulaşma da söz konusu ya da solunum yolu damlacıkları ile doğrudan bulaşma da olabileceği gösterildi.

Ancak solunum yolu damlacıkları ile bulaşma için hakikaten çok yakın mesafede ve uzun süreli bir temas olması gerekiyor. Genelde vakıflara bakıldığında hani cinsel ilişki sırasında bulaştığı yönünde çok sayıda vaka var. Yani yakın ve uzun süreli bir birliktelik ile bulaştığı yönünde bilgiler var.

BELİRTİLERİ NELER ?

O bakımdan küresel, kontrol edilemeyen bir salgına dönüşme ihtimali çok güçlü değil ama takip etmek lazım. Çünkü virüslerin potansiyeli sürekli mutasyonlarla değişiyor. Şu anda mesela Orta Afrika’daki virüsle Batı Afrika’daki virüs bile farklı özellikler arz ediyor. Dolayısıyla yakın takibe alınmış durumda. Belirtileri daha çok ciltte döküntüler şeklinde ortaya çıkıyor ve ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, halsizlik, baş ağrısı gibi semptomları var. Genelde temastan sonra 5 ila 12-13 gün içerisinde belirtiler kendini gösteriyor ama 4 günde de ortaya çıkan vakalar var. 21 güne kadar uzayan vakalar var. 

TEDAVİSİ NEDİR? ÖLÜM ORANI YÜKSEK Mİ?

Daha önceden çiçek aşılarının koruyucu etkisi gösterildi. 1980 yılında çiçek aşısı uygulaması kaldırıldı. Dolayısıyla o tarihten önce aşılarını yaptırmış olanlar da hastalık klinik belirti bile oluşturmuyor. Çok hafif veya semptomatik daha çok seyrediyor. Tedavisi genel itibarıyla bakım. Avrupa’da bildirilen olgular, Amerika’da daha önceden tespit edilmiş olgularda ölüm hemen hemen yok ama Afrika’da ölüm oranları biraz yüksek. Yüzde 17’lere varan ölüm oranları bildiriliyor. Bunun daha çok tıbbi bakım ve bakıma ulaşımla ilgili nedenlerden kaynaklandığı söylenebilir. Genel destek tedavisi, bakım tedavisi, antiviral ajanlar özellikle immunsüpresifler riskli bazı hastalarda kullanılabiliyor. 

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.