enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

II. Abdülhamid Han kimdir? Cennet mekan Ulu Hakan Sultan Abdülhamid Han

Osmanlı Dönemi’nin hakkında en çok tartışılan padişahlarından olan II. Abdülhamid Han’ın hayatı merak ediliyor. Dizilere, filmlere konu olan …

II. Abdülhamid Han kimdir? Cennet mekan Ulu Hakan Sultan Abdülhamid Han
20.10.2022
79
A+
A-

Osmanlı Dönemi’nin hakkında en çok tartışılan padişahlarından olan II. Abdülhamid Han’ın hayatı merak ediliyor. Dizilere, filmlere konu olan “Cennet mekan Ulu Hakan” Sultan Abdülhamid Han’ın İslam dini ve vatanı için yaptığı hizmetler unutulmuyor. Peki II. Abdülhamid Han kimdir? İşte Sultan Abdülhamid Han’ın hizmetleri…

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

2. Abdülhamid Han, Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı, 113’üncü İslam Halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tarihin en çok tartışılan padişahlarından olan II. Abdülhamid Han, yaptığı hizmetler ve kazandırdığı değerlerle günümüzde de anılıyor ve anlatılıyor. Sultan olduğu dönemde Müslüman tebaasının yanısıra Gayrimüslimlere de göstermiş olduğu merhametiyle bilinen Sultan Abdülhamid, dizilere ve filmlere de konu alınarak yeni dönemin genç kuşağına ecdad bilinci aşılanıyor. Ancak, ‘Cennet mekan Ulu Hakan’ Sultan Abdülhamid Han’ın İslam dinine ve vatanına yaptığı hizmetler; sorumlu olduğu halkı için yaptığı fedakarlıklar, bazı muhalif akıllar tarafından görmezden geliniyor. Merhamet duygusunun yanında aynı zamanda sert bir tutuma da sahip olan Sultan’ın azmi ve duruşu düşmanlarının kinini günümüze kadar taşıdı.

Sultan II. Abdülhamid Han

“PAŞALAR, BEYLER, EFENDİLER”

V. Murad’ın tahttan indirilmesinden sonra 31 Ağustos 1876 Perşembe günü tahta çıkan II. Abdülhamid Han, göreve gelmesinin ardından yaptığı bir takım değişikliklerle devleti, içinde bulunduğu buhrandan kısa sürede çıkarmayı başardı. Böylelikle ordunun ve halkının gönlünü kazandı. Sarayda verdiği bir akşam yemeğinde Padişah, subaylarla yemek yerken burada “serasker paşa, paşalar, beyler, efendiler” hitabıyla başlayan bir konuşma yaptı. Bütün hükümet üyeleriyle mâbeyin personelini Yıldız Sarayı’nda yemeğe davet etti. Ayrıca millî birliğe duyulan ihtiyacı dile getirdi.

Payitaht Abdülhamid

Yeni padişahın bu tutumu, halk ve ordu mensupları arasında saygınlık uyandırdı. Böylelikle Sultan, çöküş döneminde olan Devlet için bir huzur kaynağı haline geldi.

Devletin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü savunmayı hayati bir görev edinmiş bu “Ulu Hakan”ın, dönemin tebaasına sunduğu hizmetlerin yanı sıra günümüz ve gelecek için attığı temeller de var.

Payitaht Abdülhamid

Bir kesim Sultan hakkında bu gerçekleri kabul etmezken hemen herkesin tarih bilgisine güvendiği Tarihçi ve Akademisyen İlber Ortaylı, II. Abdülhamid Han için şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sultan II. Abdülhamid Han çok büyük bir hükümdardır. Büyük devlet adamıdır. Zamanının devlet adamları ve hükümdarları içinde benim yaptığım mukayeselerde kendisine olimpiyat altın madalyasını veririm.”

II. Abdülhamid Han kimdir

II. ABDÜLHAMİD HAN KİMDİR?

Babası Abdülmecid, annesi Tîrimüjgân Kadınefendi’dir. 21 Eylül 1842 tarihinde dünyaya geldi. On bir yaşında annesini kaybettiği için, babasının emriyle, hiç çocuğu olmayan Piristû Kadınefendi kendisine anne oldu. Özel hocalar tayin edilerek eğitildi. Gerdankıran Ömer Efendi’den Türkçe, Ali Mahvî Efendi’den Farsça, Ferid ve Şerif efendilerden Arapça ve diğer ilimleri, Vak‘anüvis Lutfi Efendi’den Osmanlı tarihi, Edhem ve Kemal paşalarla Gardet adındaki bir Fransız’dan Fransızca, Guatelli ve Lombardi adındaki iki İtalyan’dan mûsiki tahsil etti. Anne sevgisinden mahrum oluşu, babasının kendisine karşı soğuk davranması onu çocuk yaşından itibaren yalnızlığa mahkûm etti. Taht için uzak bir namzet oluşu dolayısıyla saray muhiti de kendisine pek ilgi göstermemiştir. Saray halkı ve devlet büyükleri zeki, fakat düşünce ve kanaatlerini asla dışa vurmayan Şehzade Abdülhamid’i pek sevmezdi. Bu yüzden herkesin uzak kaldığı bu akıllı şehzade, ancak Pertevniyal Kadın’ın yardımı ile Sultan Abdülaziz’e yaklaşabildi. Zekâsı ve politik kabiliyeti dolayısıyla amcası Abdülaziz, onun serbest bir ortamda yetişmesine imkân verdi. Mısır ve Avrupa seyahatlerine onu da götürdü. Şehzadeliği oldukça serbest geçen Abdülhamid, Maslak çiftliğinde toprak işleriyle meşgul oldu. Burada koyun besledi, üstübeç madenleri işletti, borsa faaliyetlerine katılarak para kazandı.

II. Abdülhamid, 31 Ağustos 1876 Perşembe günü tahta çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.