enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C

İBB ağaç kesimi için izin bile almamış!

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Türkyılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Dolmabahçe ve Çırağan caddelerinde kalan çınarlar için …

İBB ağaç kesimi için izin bile almamış!
20.03.2022
190
A+
A-

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Türkyılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Dolmabahçe ve Çırağan caddelerinde kalan çınarlar için bütün tedbirleri alması gerektiğini bildirerek “Konunun takipçisi olduğumuzu belirtiriz.” dedi.

Hasan Türkyılmaz, Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına, İBB tarafından Dolmabahçe ve Çırağan caddelerindeki tarihi çınar ağaçlarının kesilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“DOĞRU İYİLEŞTİRME TEKNİKLERİYLE YAŞAMLARININ UZATILMASI MÜMKÜN”

Dolmabahçe ve Çırağan caddelerinde toplamda 112 çınar ağacının kesilmesinin, başta kamuoyu olmak üzere tüm çevre, tabiat, doğa ve ağaç sevdalısı ülke insanını üzdüğünü vurgulayan Türkyılmaz, söz konusu ağaçlarda oluşan patojenin erken tespit edilmesi ve doğru iyileştirme teknikleriyle, yaşamlarının uzatılmasının mümkün olabileceğine işaret etti.

“HİÇBİR TEDBİR ALINMADAN KESİLDİ”

Çınar ağaçlarındaki kanserin olası yayılma riskine karşı budamadan dahi kaçınılması gerektiği konusunda uyarı yapılırken, Dolmabahçe ve Çırağan caddelerindeki ağaçların hiçbir tedbir alınmadan kesildiğine dikkati çeken Türkyılmaz, bu gibi durumlarda karantina uygulanarak, bulaşı önlemek adına yere bir materyal sererek, talaşların alandan derhal uzaklaştırılması ve imha edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkyılmaz, İBB’nin kesilen Londra Çınarı ve Doğu Çınarı türünün yerine, çınar kanserine bağışıklığı daha yüksek olması nedeniyle Batı Çınarı dikiminin yapılacağını bildirdiğini hatırlatarak, “Menşei ABD olan bu tür, tamamen kendi yayılış alanın ekolojik şartlarına uyum sağlamıştır. Avrupa’da yapılan yayınlarda türün kendi doğal ortamında patojene karşı bağışıklık kazanarak daha dirençli hale geldiği söylenmektedir. Ancak bu ağacı doğal yayılış alanının dışına çıkararak, Avrupa ya da Türkiye’ye getirip buralarda da aynı bağışıklığın olacağını düşünüp, istenilen faydanın alınmasını beklemek riskten başka bir sonuç getirmez. Oysaki, kesilen ağaçların yerine ülkemizde doğal olarak yayılış gösteren, coğrafi yayılış alanı Güneydoğu Avrupa, Türkiye ve Batı Asya’dan Himalayalar’a kadar uzanan Doğu Çınarı’nın dikilmesi son derece uygun olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

İBB KESİM İZNİ DAHİ ALMAMIŞ

İBB’nin çınar ağaçlarının kesim sürecini, Orman Kanunu kapsamında ilgili orman idaresinden izin alarak yapması gerekirken, izin müracaatının da yapılmadığa değinen Türkyılmaz, şunları kaydetti:

“Orman Mühendisleri Odası olarak bu konunun önemine binaen Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulu görevlendirilerek hem yaşanan olay hem de geleceğe dönük tedbir ve öneriler istenmiştir. Ormancılık Politikalar ve Bilim Kurulu raporu tamamlandığında kamuoyu ile paylaşılacaktır. Ders alınmazsa, her hata bir sonraki hatayı beraberinde getirir. İBB, Dolmabahçe ve Çırağan caddelerinde kalan çınarlarımız için bütün tedbirleri almalı, güncel planlar yaptırmalı ve kamuoyu ile paylaşmalıdır. Bir kez daha gece yarısı ağaç katliamı operasyonu yaşamak istemediğimizi ve bu konunun takipçisi olduğumuzu belirtiriz.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.