enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7016
EURO
35,4774
ALTIN
2.492,71
BIST
10.949,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
32°C
SON DAKİKA
13:13 Bakan Bolat’ın Afgan çobanlarla ilgili açıklaması çarpıtıldı… Bakanlık açıklama yaptı
13:11 KOSKEM ile 255 kişi hayata tutundu
13:10 Çankaya Belediyesi’nin kadınlara gelir desteği amacıyla hayata geçirdiği “Kadın Emeği Festivali” Başkentlilerle buluştu
12:52 2 bin 300 adet Doçka mühimmatına imha!
12:46 Yandex Hava Durumu, Türkiye için 2024 yaz tahminlerini açıkladı
12:45 Keçiören Belediyesi, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik AR-GE çalışmalarını desteklemek için kolları sıvadı
12:42 Millet Bursa: Öğretmenlik Mesleği Kanun Taslağı ile dağ fare doğurdu
12:40 Sakarya’da şehrin merkezinde önemli dokunuş
12:38 Gazeteci Yazar Teoman Erel 30. ölüm yıldönümünde unutulmadı
12:37 İzmir Büyükşehir’den engelleri aşan hizmet
12:36 Kumluca Atatürk Stadyumu’nda son rötuşlar yapılıyor
12:33 Kaspersky, iOS ve Android için geliştirilmiş uygulamalarını yayınladı
12:27 Ankara Kent Konseyi 6. Genel Kurulu toplandı
12:26 Başkan Büyükkılıç: “Şehir zemininin röntgenini çekiyoruz”
12:25 Kocaeli’de karasinek kapanları yaygınlaşıyor
12:21 Minik öğrenciler can dostlarla buluştu
12:20 Kartepe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri Uzuntarla Mahallesi SEKA Kamp çevresinde 11 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdi
12:13 Küçükçekmece Belediyesi’nden 46 Bin 600 TL Promosyon
12:11 Bir zamanların en iyileri şimdi hurda merkezinde
12:10 Burhaniye’de yerel seçimlerin yapılmasının ardından ilk 3 ay içerisinde işlerlik kazanması gereken Kent Konseyi Genel Kurulu yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hindistan’da Gizemli Dev Taş Kavanozlar Keşfedildi

Hindistan’da bulunan Assam’da yapılan yeni bir keşifle, bir süredir gizemi çözülemeyen garip kumtaşı şekillerine yenileri eklendi. Arkeologlar …

Hindistan’da Gizemli Dev Taş Kavanozlar Keşfedildi
02.04.2022
126
A+
A-

Hindistan’da bulunan Assam’da yapılan yeni bir keşifle, bir süredir gizemi çözülemeyen garip kumtaşı şekillerine yenileri eklendi. Arkeologlar, daha önce bazen görünürde ve bazen vahşi doğada gizlenmiş bir şekilde bulunan devasa kum taşlarından 65 tane daha keşfedildiğini bildirdi.

Daha önce Laos ve Endonezya’da da benzer yerler bulunmuştu; ancak yeni keşif ile birlikte Assam’daki bilinen megalitik kavanoz alanlarının toplam sayısı 11’e çıkmış oldu. Milattan önce 2 bin ile milattan sonra 13. yüzyıla ait olduğu düşünülen bu tuhaf şekillerin morg uygulamaları için kullanılmış olabileceğini ifade edilirken, onları yapanların kim olduğu ise bilinmiyor.

Cenaze işlemleri için kullanılmış olabilirler

Bu eski nesnelerden bazılarının uzun ve silindirik, bazılarının soğan gibi, bazılarının ise üst üste yığılmış iki koni şeklinde olduğu belirtiliyor. Kimi kısmen kimi ise neredeyse tamamen gömülü olan bu yapıları kimin yaptığı veya hangi amaca hizmet ettikleri ise gizemini koruyor.

Assam’daki megalitik kavanoz sitelerinden altısı ilk olarak 1929’da Philip Mills ve John Henry Hutton tarafından resmen tanımlanmış; yedinci site ise Mills ve Hutton tarafından tanımlanan siteleri yeniden konumlandırma ve kataloglama çalışmalarının bir parçası olan 2016-2017 seferine kadar keşfedilmemişti.

Şimdiyse Hindistan’daki North Eastern Hill Üniversitesi’nden arkeolog Tilok Thakuria liderliğindeki 2020’de başlayan yeni bir çalışmayla daha önce bilinmeyen 4 yeni sit alanı daha keşfedildi. Daha önce bilinen yedi alana eklendiğinde, 300 kilometre karelik bir alanda çeşitli durumlarda toplam 797 kavanoz tespit edildi. Bu kavanozların ova manzaralı sırtlar, mahmuzlar ve tepeler üzerine kasıtlı olarak yerleştirilmiş gibi göründüğü ifade edildi.

Bununla birlikte arkeologlar, herhangi bir alanın yakınında kavanozların yapıldığı kumtaşına ilişkin herhangi bir kaynak bulamadıklarını belirtti. Bu gizemli keşfe dair Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden arkeolog Nicholae Skopal, “Dev kavanozları kimin yaptığını veya nerede yaşadıklarını hâlâ bilmiyoruz. Her şey biraz gizemli şeklinde kaydetti.

Öte yandan, Assam kavanozlarının da Laos’takiler gibi morg uygulamaları için kullanılmış olabileceği tahmin ediliyor. Mills ve Hutton, kavanozlardan birinin yakılmış kemik parçaları içerdiğini bildirmiş; 1930’larda Zemi Naga halkıyla yaşayan İngiliz antropolog Ursula Graham Bower’ın raporları ise Zemi kavanozlarının kayıp Siemi halkı tarafından cenaze amacıyla yapıldığına işaret etmişti. Konuya ilişkin olarak Skopal’ın “Kuzeydoğu Hindistan’daki mevcut etnik gruplar olan Naga halkının, yakılmış kalıntılar, boncuklar ve diğer maddi eserlerle dolu Assam kavanozlarını bulma hikayeleri var” ifadelerini kullanması ise bu teorileri daha da güçlendiriyor.

Daha fazla alanın bulunması, mirasın korunması adına oldukça önemli

Dahası, araştırma ekibinin yalnızca sınırlı bir alanda arama yapmış olduğu göz önüne alındığında, Assam’ın yoğun ormanlık alanlarında çok daha fazla kavanoz alanı olması muhtemel gibi duruyor. Araştırmacılar, insan yerleşimi genişledikçe Assam mirasını korumanın son derece kritik olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili olarak “Hindistan’da kavanozlarla ilişkili yaşayan herhangi bir etnik grup yokmuş gibi görünüyor, bu da kültürel mirasın korunmasının bir önemi olduğu anlamına geliyor” şeklinde aktaran Skopal, “Onları bulmamız ne kadar uzun sürerse, bu alanlara daha fazla ürün ekildiği ve ormanlar kesildiği için yok olma şansları dao kadar yüksek.” diye de sözlerine ekliyor.

Daha fazla benzer alanın bulunması, sadece kavanozların ne işe yaradığının tespit edilmesi için değil, onları yapan gizemli insanların mirasının korunması için de büyük önem arz ediyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.