enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Hiçbir yere ulaşmayan köprünün hikayesini başlatan olay! Ölümcül kasırgadan sonra nehir yatağı yer değiştirdi

Orta Amerika’da bulunan Honduras, fırtına ve kasırgalarıyla meşhur bir ülke. Dünya üzerindeki gelmiş geçmiş doğal afetlerin en korkunçlarından …

Hiçbir yere ulaşmayan köprünün hikayesini başlatan olay! Ölümcül kasırgadan sonra nehir yatağı yer değiştirdi
20.03.2022
126
A+
A-

Orta Amerika’da bulunan Honduras, fırtına ve kasırgalarıyla meşhur bir ülke. Dünya üzerindeki gelmiş geçmiş doğal afetlerin en korkunçlarından biri olan Mitch Kasırgası dört gün sürdü. Dört gün içinde ülkede altı aylık bir sürede yağacak kadar yağmur yağdı.

Kasırga ülkenin her tarafında büyük yıkımlara yol açtı. Choluteca nehri yükseldi ve tüm bölgede seller yaşandı. Yaklaşık 6 bin kişi bu felakette hayatını kaybetti.

Mitch ülkede 2 milyar dolar zarara yol açtı. Honduras’taki bütün köprüler biri hariç yıkılmıştı. Japon mühendislerin yaptığı Choluteca köprüsü sapasağlam ayaktaydı.

Ancak ortada bir sorun vardı. Choluteca Köprüsü’nü yıkamayan kasırga, nehrin yatağını değiştirmişti. Nehir artık köprünün altından değil, yanından akıyordu. Köprü ilk günkü gibi yapıldığı yerde dururken, ona varan ve ondan çıkan yollar yok olmuştu.

Kısacası Choluteca Köprüsü hiçbir şeyin üzerinde duran ve hiçbir yere gitmeyen bir köprüye dönmüştü. Honduras’lı yetkililer 1996 yılında bölgede bulunan Choluteca Nehri üzerine, kötü hava koşullarına dayanıklı bir köprü yapmak istediler. Bu amaçla Honduras hükümeti bir Japon firması ile anlaşma yaptı.

İki yıl içerisinde 484 metre uzunluğunda, tasarım ve mühendislik harikası olan, bir Japon harikası Choluteca Köprüsü inşa edildi. (Köprünün kasırgadan önceki hali)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.