bilim insanları, WR140 olarak bilinen yıldızın etrafındaki tuhaf yapılar için bir açıklama bulduklarına inanıyor. Nature ve Nature Astronomy …
bilim insanları, WR140 olarak bilinen yıldızın etrafındaki tuhaf yapılar için bir açıklama bulduklarına inanıyor.
Nature ve Nature Astronomy’de yayınlanan makalede, görünüşte yıldızın etrafını saran 17 eşmerkezli halkanın aslında bir dizi “toz kabuğu” olduğunu belirtiyor. Bunlar, yörüngede birbirine kilitlenmiş biri ölmekte olan iki yıldızın etkileşimlerinden oluşuyor.
Yıldız düzenli olarak duman halkası fırlatıyor ve bu dumanlar yıldızlararası rüzgar tarafından etrafa savruluyor.
Her iki makalenin de ortak yazarı, Sidney Üniversitesi’ndeki Sidney Astronomi Enstitüsü’nden Profesör Peter Tuthill, “WR140, kurulmuş saat gibi her 8 yılda bir yontulmuş bir duman halkası çıkarıyor ve bu halka daha sonra yıldız rüzgarında balon gibi şişiyor” dedi.
WR140 ikilisi devasa, ölmekte olan bir Wolf-Rayet yıldızı ve onun daha da büyük bir üstdev olan eşinden oluşuyor. İkisi 8 yıllık bir yörüngede birbirlerine yapışmış durumda.
İkili birlikte güçlü ve yoğun rüzgarlar yaratarak teleskopta görülebilen toz bulutlarını itiyor.
Profesör Tuthill, “Bir anlamda, dışarı akışın nedeninin bu olması gerektiğini her zaman bilsek de işin içindeki fiziği bu şekilde görebileceğimizi hiç hayal etmemiştim” diyerek, “Şimdi verilere baktığımda WR140’ın bulutunun tozdan yapılmış dev bir yelken gibi açıldığını görüyorum. Yıldızdan gelen foton rüzgarını yakaladığında, tıpkı bir yatın rüzgarı yakalaması gibi ileriye doğru ani bir sıçrama yapıyor.” ifadelerine yer verdi.