enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6038
EURO
35,1208
ALTIN
2.448,45
BIST
10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

Hayalet ağlar deniz altında ölüm saçıyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı ekosistemine büyük zarar veren hayalet ağları görüntüledi …

Hayalet ağlar deniz altında ölüm saçıyor
28.02.2022
157
A+
A-

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı ekosistemine büyük zarar veren hayalet ağları görüntüledi.

Antalya’da balıkçıların avlanırken düşürdüğü veya kayalıklara taktığı için suda bırakmak zorunda kaldığı ağlar, literatürde ‘hayalet ağ’ olarak isimlendiriliyor. Uzun yıllar akıntıyla yer değiştiren ve önüne gelen her canlıyı avlayan bu ağlar, su altı yaşamını tehdit ediyor.

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu da dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nde eğitim dalışı gerçekleştirdi. Gökoğlu’nun sualtı kamerasına boru etrafına dolanmış balıkçı ağlarının yansıdığı görüldü. Ağlara onlarca balık, istiridye, midye ve yengecin takıldığı ve bazılarının ise iskeletlerinin olduğu gözlemlendi.

Gökoğlu, “Ağdan parçalar orada kalmış. Parçalara takılan çok sayıda balık ise ölmüş. Hayalet ağ şekilde suyun altında kalarak kabuklu canlıların da ölümüne neden olmuş. Kızıldeniz’den gelen ve boruya yerleşen istiridye ve midye türleri var. Bunlar çok büyüyor, ayrıca çıkıntıları ve dişleri var. Ağ bu canlılara dolaşıyor” dedi.

“HER YERE AĞ ATILMAZ”

Ağ parçalarını öğrencileri ile temizlediğini dile getiren Gökoğlu, “Üzerinde çok sayıda balık ve midye, salyangoz ölüsü vardı. Bunu engellemek için balıkçılarımızın ağ atarken dikkatli olması gerekir. Her yere ağ atılmaz, orada borunun olduğu belli. Balıkçı belki o borunun yakınında çok sayıda balık tutuyor. Akıntılarla ağ boruya dokunabilir, o anda kurtulma şansı az kopma oluyor ağda. Kıyılarda taşlıklarda midye ve istiridye canlıları çoğaldı o nedenle kıyılara ağ atılmaması gerekiyor. Atılırsa ağ ya kalır yada yırtılır. Kalan her ağ parçası bir canlının ölümüne sebep oluyor. Ayrıca kalan ağlar uzun süre canlıları tutmaya, doğayı yok etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. (İHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.