enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5608
EURO
36,3267
ALTIN
2.912,80
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Havadan Tatlı Su Çekebilen Jel Geliştirildi

Hepimizin bildiği üzere gezegenimiz, gün geçtikçe daha sıcak hâle geliyor. Tarımsal talepler, iklim değişiklikleri, yüksek karbon emisyonları ve …

Havadan Tatlı Su Çekebilen Jel Geliştirildi
28.05.2022
142
A+
A-

Hepimizin bildiği üzere gezegenimiz, gün geçtikçe daha sıcak hâle geliyor. Tarımsal talepler, iklim değişiklikleri, yüksek karbon emisyonları ve kirlilik gibi nedenler hem Dünya’nın hem de canlıların geleceğini ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Ayrıca bu faktörlerin gelecekte daha da kötüleşebileceği ve su kıtlığı gibi korkunç sonuçlara yol açabileceği aktarılıyor.

Bilim insanları da bu dehşet verici ihtimallere karşı gerekli önlemlerin alınması için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yakın zamanda yayımlanan bir araştırma da su kıtlığına karşı yeni ve ilginç bir yöntemin kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Havadan tatlı suyu çekebilen ‘süper emici jel’ üretildi

Uzmanlar, düşük nemli havalardaki nemi emebilen ‘süper emici jel’ geliştirdi. Uygun fiyatlı malzemelerden üretildiği aktarılan bu jelin, ısıtıldığında nemi tatlı su olarak serbest bırakabildiği ifade edildi. Ayrıca teorik olarak bir kilogramlık jelin %15 bağıl nemde yaklaşık 6 litre, %30 nemde ise 13 litreden fazla su üretebildiği belirtildi.

Araştırmacılardan Guihua Yu da yaptığı basın açıklamasında, “Yeni çalışma; insanların en sıcak, en kuru yerlerde su elde etmek için kullanabileceği pratik yöntemleri ele alıyor. Ayrıca bu, içme suyuna sürekli erişimi olmayan milyonlarca insanın evde kolaylıkla kullanabilecekleri basitçe su üreten cihazlara sahip olmasını sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

Düşük masraflı olması nedeniyle herkes tarafından kullanılabilecek

Açıklamalara göre bilim insanları jeli, bitkilerde bulunan selülozun bir türevinden, yenilebilir bir bitki olan konjaktan elde edilen bir liften ve lityum klorür tuzu ile oluşturdu. Sıvı malzemelerin karıştırılarak bir kaba döküldüğü, iki dakika beklemeye bırakıldığı ve ardından ince bir tabaka hâlinde dondurularak kurtulduğu ifade edildi. Çalışmada, 1 kilogramlık jeli yapmak için gereken malzemelerin oldukça düşük bir maliyete sahip olmasına da dikkat çekildi.

Kimya mühendisi Youhong Guo da bununla ilgili açıklamalarında “Bu jelin sentezi çok basit” ifadelerini kullanarak ürünün herkes tarafından kullanılabileceğini vurguladı. Jel tabakalarının kurutulduktan yaklaşık 20 dakika sonra neme doyduğunu belirten araştırmacılar, içilebilir sıvı elde etmek için jelin ısıtıldığını sözlerine ekledi.

Son olarak jelin, diğer emici malzemelere göre oldukça verimli bir şekilde suyu emdiği, suya zararlı kimyasallar eklemediği ve tekrarlanan kullanımlarla bozulmadığı belirtildi. Ancak, testlerin miligramlık jeller ile yürütüldüğü; sonuçların kilogram olarak tahmin edildiğini belirtmekte fayda var. Uzmanlar da konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu, su kıtlığı konusunda önlemlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Bahsi geçen araştırma, geçtiğimiz günlerde Nature Communications isimli akademik dergide yayımlandı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.