enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Hava Kirliliği Bu Hastalığa Neden Oluyor!

Hava kirliliği İPF isimli İdiyopatik Pulmoner Fibrozis hastalık riskini artırıyor. Türk Toraks Derneği uzmanları konu hakkında uyarılarda bulundu. 

Hava Kirliliği Bu Hastalığa Neden Oluyor!
18.09.2024
8
A+
A-

Hava kirliliği İPF isimli İdiyopatik Pulmoner Fibrozis hastalık riskini artırıyor. Türk Toraks Derneği uzmanları konu hakkında uyarılarda bulundu.

Nedeni bilinmeyen bir hastalık olan idiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) düzenli kontroller, ilaçların düzenli kullanımı ile ilerlemesi engellenebilen bir hastalık. Eylül ayının 3’üncü Pazartesi ile başlayan haftanın farkındalık haftası olarak kabul edildiğine belirten ve buna istinaden açıklama yapan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, hava kirliliğinin hastalığın oluşumunu ortaya çıkarabileceğini, şiddeti ve hastaneye yatışı arttırabileceğine dikkat çekti.

Metal Tozu, Ahşap Tozu ve Tarım İlaçları Hastalık Riskini Artırıyor

Prof. Dr. Çuhadaroğlu sözlerine şöyle devam etti, “Halk arasında akciğer dokusunun sertleşmesi olarak bilinen idiyopatik pulmoner fibrozis nedeni bilinmeyen, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalıkta akciğerlerde hava geçişinin olduğu kanın temizlendiği bölgeler fibrozis denilen bir dokuyla kalınlaşmış ve gaz geçişi bozulmuştur. Bu durum hastalarda ilerleyici nefes darlığı ve öksürük yakınmasına neden olur. İPF hastalığı sıklıkla 50 yaş üzerinde, tütün ürünleri kullananlarda ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Son yıllarda hava kirliliğinin akciğerdeki fibrozisinde patolojik sürecin başlaması ve tetiklemesinde rolü olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Ortam hava kirleticileri, hastalığın oluşumu ortaya çıkarabilir, şiddeti, hastaneye yatış, hastalığın akut alevlenmesini tetikleyebilir ve ölüm oranlarını da artırabilir. Metal tozu, ahşap tozu, tarım ilaçları, çiftçilik ve tarım ilgili iş alanlarındaki mesleki maruziyet tıpkı tütün ürünlerinin kullanımı gibi İPF riskini artırmaktadır”

Aşılar ve İlaçlar Aksatılmamalı

Erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemli. Birçok akciğer hastalığına benzer özellikler gösteren idiyopatik pulmoner fibrozis hastalarının dikkat etmesi gerekenlere dikkat çeken Türk Toraks Derneği Klinik Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Züleyha Bingöl şunları söyledi, “Kuru öksürük, nefes darlığı, fiziksel aktivitelerde kısıtlılık en sık belirtileridir. İlerleyici bir hastalık olduğu için İPF de erken tanı önemlidir. Erken tanı ile akciğerde kalınlaşmaya yol açan fibroz dokunun oluşmasını engelleyen anti fibrotik ilaçların başlanması, oluşmuş hasarı geriye döndürmese de hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ayrıca hastaların tütün ürünü kullanıyorlarsa bırakmaları, pulmoner rehabilitasyon programlarına katılmaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları, zatürre ve grip aşılarını yaptırmaları gereklidir. İleri İPF olgularında akciğer nakli gerekebilir. Bu nedenle açıklanamayan kuru öksürük, nefes darlığı olan kişilerin bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmeleri önerilir. Ayrıca hastalarda çevresel ve mesleki maruziyetlerin ayrıntılı değerlendirilmesi İPF patogenez ve seyrinde önemlidir. Riskin belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasına yönelik
yaklaşımlar küresel halk sağlığı açısından önemli katkılar sağlayacaktır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.