enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6416
EURO
36,4680
ALTIN
2.935,59
BIST
9.614,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Hava Kargoculuğu Mart Ayında Orta Düzeyde Düşüş Yaşadı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Mart 2023 küresel hava kargo pazarları için göre devam eden düşüşü gösteren verileri yayınladı. Bu düşüş eğilimi 2022’nin Mart ayında başlamıştı.

Hava Kargoculuğu Mart Ayında Orta Düzeyde Düşüş Yaşadı
04.05.2023
0
A+
A-

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Mart 2023 küresel hava kargo pazarları için göre devam eden düşüşü gösteren verileri yayınladı. Bu düşüş eğilimi 2022’nin Mart ayında başlamıştı. 

Hava kargoculuğunda, kargo ton-kilometre (CTK’ler) cinsinden ölçülen küresel talep, Mart 2022’ye kıyasla %7,7 düştü (uluslararası operasyonlar için -%8,1). Bu, bir önceki Şubat performansına (-%9,4) göre hafif bir iyileşme ve Ocak ve Aralık aylarında görülen yıllık düşüş oranının yarısıydı (sırasıyla -%16,8 ve -%15,6).

Bu noktada, bunun bir iyileşme eğiliminin potansiyel olarak mütevazı bir başlangıcı mı yoksa piyasadaki gelgitlerin bir yansıması mı olduğu ise henüz açık değil. Bundan bağımsız olarak Mart ayı performansı, COVID öncesi seviyelere (% -8,1) kıyasla tekrar negatif bölgeye kaydı.

Kapasite (mevcut kargo ton-kilometre, ACTK olarak ölçülen) Mart 2022’ye kıyasla %9,9 arttı. ACTK’lardaki güçlü artış, işin yolcu tarafının toparlanmaya devam ettiğini de gösteriyor. 

IATA’ya göre, çalışma ortamındaki çeşitli faktörlere dikkat edilmeli:

– Rekor düzeyde düşük işsizlik oranlarına rağmen, küresel ekonomi, sıkılaşan küresel finansal koşullar, yüksek küresel borç seviyeleri ve Ukrayna’daki savaşla bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere tedarik zinciri sorunları gibi faktörlerin birleşimi nedeniyle yavaşlamaya devam ediyor.

– Zayıflayan küresel ticarete paralel olarak, küresel düzeyde yeni ihracat siparişleri için Satın Alma Müdürü Endeksleri (PMI’ler) Mart ayı itibarıyla tam bir yıl boyunca 50-kritik çizgisinin altında kaldı. Çin’de PMI, Şubat ayında gözlemlenen hafif bir iyileşmenin ardından Mart ayında 50 seviyesinin altına geriledi.

– Tedarikçi teslimat süreleri için PMI, hava kargo üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olma eğiliminde olan yüksek stok seviyelerine işaret ediyor.

– Şubat ayında küresel mal ticareti %2,6 azaldı; bu, önceki aya göre -%1,0’den daha hızlı bir düşüş oranıydı.

IATA Genel Direktörü Willie Walsh şunları söyledi: ”Hava kargo dalgalı bir ilk çeyrek geçirdi. Şubat ayında genel talep, COVID-19 öncesi seviyelerin altına geriledi ve hava kargo talebinin temel itici güçlerine ilişkin göstergelerin çoğu zayıf veya zayıflıyor. Ticaret ortamı zor olsa da bazı iyi haberler var. Havayolları, yüksek kalan verimler ve olağanüstü yüksek seviyelerden ılımlılaşan yakıt fiyatları ile oynaklıkla başa çıkmak için yardım alıyor. Geleceğe baktığımızda, G7 ülkelerinde enflasyonun düşmesiyle birlikte politika yapıcıların ekonomiyi soğutma önlemlerini gevşetmesi ve bunun talebi canlandırması bekleniyor.”

Mart Bölgesel Performansları

Asya Pasifik

Asya-Pasifik havayolları, hava kargo hacimlerinin 2023 yılının Mart ayında 2022 yılının aynı ayına göre %7,3 azaldığını gördü. Bu, Şubat ayına kıyasla performansta hafif bir düşüş (%-5,4) oldu. Talepteki düşüş, Çin’in Ocak ayında yeniden açılmasının ardından bölgedeki hava kargo trafiğinin henüz istikrar kazanmadığını gösteriyor. Bölgedeki kullanılabilir kapasite Mart 2022’ye kıyasla %23,6 arttı.

Kuzey Amerika

Kuzey Amerika taşıyıcıları, 2023 yılının Mart ayında kargo hacimlerinde 2022’nin aynı ayına göre %9,4’lük düşüşle tüm bölgeler arasında en zayıf performansı bildirdi. Bu, Şubat ayına göre performansta bir düşüş oldu (%-10,3). Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki transatlantik rota, Mart ayı boyunca artan bir hızla düşen trafik gördü. Kapasite Mart 2022’ye göre %0,4 arttı.

Avrupa

Avrupalı taşıyıcılar, Mart ayında bir önceki aya göre talepte en önemli gelişmeyi gördü. Bölgedeki havayollarının hava kargo hacimleri 2023 Mart’ta 2022’nin aynı ayına göre %7,8 azaldı. Bu, Şubat ayına kıyasla performansta bir iyileşme oldu (%-15,9). Bölgedeki havayolları, Ukrayna’daki savaştan etkilenmeye devam ediyor. Kapasite Mart 2023’te Mart 2022’ye kıyasla %8,8 arttı.

Ortadoğu

Orta Doğulu taşıyıcılar, Mart 2023’te kargo hacimlerinde yıllık %5,5’lik bir düşüş yaşadı. Bu aynı zamanda bir önceki ayki düşüşe (%-7,1) göre bir iyileşme oldu. Orta Doğu-Avrupa rotalarına olan talep son aylarda artış eğilimi gösteriyor. Kapasite Mart 2022’ye göre %9,7 arttı.

Latin Amerika

Latin Amerika taşıyıcıları, bir önceki aya göre performanslarında düşüş bildirmelerine rağmen, Mart ayında tüm bölgeler arasında en güçlü performansı sergiledi. Bölgedeki taşıyıcılar, Mart 2023’te kargo hacimlerinde Mart 2022’ye kıyasla %5,3 düşüş bildirdi. Bu, %2,9 düşüş görülen Şubat ayına kıyasla performansta bir düşüş oldu. Mart ayında kapasite, 2022’nin aynı ayına göre %12,9 arttı.

Afrika

Afrika havayolları, Mart 2023’te kargo hacimlerinin Mart 2022’ye göre %6,2 azaldığını gördü. Bu, bir önceki aya göre performansta bir iyileşme oldu (%-7,4). Özellikle, Afrika’dan Asya’ya giden rotalarda, Mart ayında kargo talebinde önemli bir artış yaşandı. Kapasite, Mart 2022 seviyelerinin %4,1 altındaydı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.