enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Hatay Büyükşehir’in projesine UNDP ve Japonya’da büyük destek

Hatay Büyükşehir Belediyesinin Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele etmek için geliştirdiği proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP …

Hatay Büyükşehir’in projesine UNDP ve Japonya’da büyük destek
30.05.2022
121
A+
A-

Hatay Büyükşehir Belediyesinin Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele etmek için geliştirdiği proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) ve Japonya hükümetinden destek buldu.

HATAY İGFA- ‘İklim Eylemi İçin Entegre Atık ve Ekosistem Yönetimi’ projesinin tanıtım toplantısı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’ın katılımıyla yapıldı. Toplantıya gelemeyen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, düşüncelerini video kaydı ile paylaştı.

SAVAŞ: HATAY VE DOĞA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Projenin Hatay ve bölge için çok önemli olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, “İklim değişikliği ve hava kirliliği için son günlerde özellikle gelişmiş ülkelerin büyük çalışmaları var. Biz de akarsularımızın temizlenmesi ve Akdeniz’in kirletilmemesi için çeşitli projeleri başlattık. Fabrikalardan çıkan atıklar gibi birçok sebeple kirlenen Asi Nehri, hem şehrimiz hem de bölgemiz açısından çok önemli bir yere sahip’ diyerek Antakya ve ovanın kalbindeki Asi’nin önemine dikkat çekti.

Asi Nehri’nin 6 yıl önceki halini hatırlatan Savaş, “6 yıl önce Asi Nehri kuruyordu çünkü su, Amik Ovası’nın sulanması için kullanılıyordu. Antakya’nın birçok bölgesinde kanalizasyon suyu Asi’ye akıyordu. Nehir, hem fiziksel hem de kimyasal kirlilik konusunda üst seviyedeydi. Büyükşehir olduktan sonra Antakya girişine çok güzel bir membranlı bir arıtma tesisi yaptık. Asi Nehri’ne akan tüm kirli suları kanalizasyon şebekesine bağladık. Şimdi yapacağımız tek bir şey kaldı o da Turunçlu bölgesinde daha yüksek hacimli membranlı bir arıtma tesisi” dedi.

SAVAŞ’TAN BİRLİKTE HAREKET ETME VURGUSU

Savaş, çevre kirliliği ve iklim krizi konusunda birlikte hareket etmenin önemini vurguladı. Başkan Savaş, “Bu projede, dışarıdan gelen su sümbülleri başta olmak üzere bütün kirlilik kapanlarla toplanacak. Projemizde bize destek veren UNDP ve Japon hükümetine teşekkür ediyorum. Bundan sonraki sorunların çözümünde ülkeler birlikte hareket ederse geri dönüşümü yüzyıllar boyunca yapma şansımız var. Eğer yapamazsak bizden sonraki nesiller, önceki nesiller için güzel şeyler düşünmeyecek. Bu nedenle üstümüze düşen görevi bütün paydaşlar birlikte yaparsak gelecek kuşaklara biraz daha temiz bir şehir bırakma şansımız olur” ifadelerini kullandı.

VINTON: EFSANEVİ AKDENİZ’İN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU TEHDİTLERLE MÜCADELE EDECEĞİZ

“Yerel iklim eylemi olmadan, iklim taahhütleri kâğıt üzerinde kalmaya mahkûm sözlerden ibarettir” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Hatay’daki yeni girişimimiz sadece Asi Nehri ekosisteminin ve nihayetinde efsanevi Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele etmekle kalmayacak. Başka yerlerde de kolayca uygulanabilecek uygulamalı iklim azaltım ve uyum çözümlerini test edip daha rafine hale getirecek” şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ KAZUHİRO: İKLİM KRİZİ TÜM İNSANLIĞA YÖNELİK BİR TEHDİTTİR

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “Japonya, iklim krizini tüm insanlığa yönelik bir tehdit olarak görüyor. UNDP ile iş birliğindeki amacımız, birçok ülkenin verdiği ancak uygulamakta zorlandığı pozitif net sıfır taahhütleri bakımından ilerlemeyi hızlandırmaktır” dedi.

HBB, UNDP ve Japonya’nın sağladığı maddi destek ile başlattığı projede, Hatay’da hassas durumdaki denizel ekosistemi korumayı amaçlıyor. 1 yıl sürecek projenin sonunda Lübnan’da doğup Suriye’den geçerek Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin getirdiği atıkların temizlenmesi; nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılımının engellenmesi hedefleniyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.