enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Hastane Kokusunun Sebebi Nedir?

Akla ilk olarak temizlik malzemelerinden yayılan kimyasalların neden olabileceği gelse de bu kokunun kaynağı başka bir kimyasal olan “iyodoform …

Hastane Kokusunun Sebebi Nedir?
09.04.2022
125
A+
A-

Akla ilk olarak temizlik malzemelerinden yayılan kimyasalların neden olabileceği gelse de bu kokunun kaynağı başka bir kimyasal olan “iyodoform”dur.

Kimyasal formülü CHI3 olan iyodoform; soluk sarı, uçucu, nüfuz edici ve kristalimsi bir antiseptiktir. Tatlımsı bir tada sahiptir. Eskiden daha sık kullanılırken artık daha etkili antiseptikler çıktığı için kullanımı azalmıştır.

Hastanelerde ve kliniklerde hafif dezenfektan olarak kullanılır.

Karbon, hidrofen ve iyotun birleşiminden oluşan iyidoform; yaralarda, çürüklerde, yanıklarda ve deri enfeksiyonlarında antiseptik olarak da kullanılır. Kokusu her ne kadar rahatsız etse de diğer dezenfektanların aksine daha hafif kokar.

Yanlışlıkla yutulması durumunda da diğer antiseptiklere kıyasla daha güvenlidir.

Deride kullaıldığında bakterileri öldürür. İyot salınımını sağlayarak antiseptik olarak iş görür. Böcek larvalarını, kurtçukları, bakterileri, fungiyi daha etkili öldüren antiseptik ve dezenfektanlar çıktığı için kullanımı azalmıştır. İlaç üretiminde yardımcı madde olarak hâlâ kullanılmaktadır. Etanol veya aseton, iyot ve alkali ile yapılır.

Serumlardan yayılan B vitamini kokusu da bu kokuya eşlik ederek o meşhur hastane kokusunu oluşturur.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.