enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2313
EURO
35,1374
ALTIN
2.471,00
BIST
10.170,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
12:06 Gebze’de ‘Beylikbağı Güzide’ye temel
11:50 Başkan Zeyrek, ‘Engelsiz kardeşlerimin dertlerine çözüm olmak istiyorum’
11:45 Gazzeli Mustafa, Sesini Duyurmak İçin Mektup Yazdı: Savaş Ruhlarımızı Parçalıyor, Hayallerimizi Yok Ediyor
11:43 Egeli gençlerin tasarladığı İHA, TEKNOFEST’te havalanacak
11:36 İstanbul’da Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı dünya listesinde
11:34 Kartepe Belediyesi’nin uygulama imar planları tamamlanan bölgelerde ki imar çalışmaları devam ediyor
11:33 Onlar Şimdi Asker
11:32 Başkan Eşki’den işçilere gece yarısı sürprizi
11:29 Samsung TV ve IKEA iş birliğiyle 5.000 TL’ye varan Para Yüklü Kart kampanyası
11:28 Bayraklı Belediyesi eğitim kurumu için sınav yapacak
11:27 Narlıdere Belediyesi’nin eğitimde fırsat eşitliği yaratan Nar Çiçekleri Anaokulları’nda yeni dönem öncesi ön kayıtlar başladı
11:20 Bakan Bak, gençlerin kampına çay içmeye gelecek
11:11 Kemer Belediyesi’nden yeşil alanlarda bakım çalışmaları
11:10 Göynük Mahallesi Semt Evi’nde onarım çalışmaları
11:09 Başkan Tugay’dan ücretsiz aktarmayı reddeden UKOME kararına tepki “Daha ne kadar engel olacaksınız?”
11:06 Türkiye’nin kaza haritası çıkarıldı
10:37 Muhsin Şentürk’ün seçim kararı ‘Resmi’leşti
10:36 Başkan Büyükkılıç, özel gençlerin temsili askerlik kınasına katıldı
10:07 Afet illerine yapılandırma tebliği!
10:06 Mahzen-47 operasyonunda 51 gözaltı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Harvard Üniversitesi açıkladı: Yalnızlık kaderiniz değil

Harvard, Stanford, Curtin ve Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; duygularla başa çıkma şeklinizin yalnızlık üzerindeki etkisini …

Harvard Üniversitesi açıkladı: Yalnızlık kaderiniz değil
04.03.2022
176
A+
A-

Harvard, Stanford, Curtin ve Batı Avustralya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; duygularla başa çıkma şeklinizin yalnızlık üzerindeki etkisini araştırırken yalnızlıkla başa çıkabilmek için de çeşitli stratejiler sıraladılar.

Yalnızlığın nedenlerini ve yalnızlıkla başa çıkabilmenin yönlerini araştıran uzmanlar, önemli bulgular elde etti. Psychology Today’de yer alan araştırmaya göre, yalnızlık insanı hasta edebiliyor. Yalnızlıktan muzdarip olan insanların sadece zihni değil, aynı zamanda bedeni de etkileniyor. Kaygı ve uyku bozuklukları dışında, felç, kalp krizi, obezite ve kronik veya akut ağrı riski de artırıyor.

Harvard, Stanford, Curtin ve Batı Avustralya Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada, 501 yetişkin denek yer aldı. Yapılan ankette, katılımcılardan kendilerini ne kadar yalnız hissettiklerini ve olumsuz duygularla genel olarak nasıl başa çıktıklarını belirtmeleri istendi.

SOSYAL MEDYA VE COVID-19 TEHLİKESİ

Uzmanlar birinin kendini yalnız hissetmeye başlamasının birçok nedeni olduğunu sıraladı. Yüz yüze etkileşim ihtiyacını bir şekilde ortadan kaldıran sosyal medya gibi bazı nedenlere bir de 2020 yılında başlayan Covid-19 pandemisi eklendi.

Hemen herkesin biraz yalnız vakit geçirmekten hoşlandığını ancak arkadaşlıklar veya aile bağlantılarının olduğu istikrarlı bir sosyal çevreniz olduğunu bildiğinizde güvenli hissedebileceğinizi belirten uzmanlar, buna sahip olmayanlar için kendisiyle zaman geçirmenin artık olumlu bir deneyim olmadığını vurguluyor.

İŞTE YALNIZLIKLA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ

Uzmanlar, araştırmadan çıkan verilerle yalnızlığı artıran noktaları şu şekilde sıraladı…

1. Bir şey hakkında aşırı düşünmek
2. Kendini veya başkalarını suçlamak
3. Felaket senaryoları hayal etmek
4. Negatif duyguların bastırılması
5. Sosyal ilişkilerden kasıtlı olarak çekilme ve diğer insanlardan kaçınma
6. Duygusal desteğin reddedilmesi

Bunları bilmenin, yalnız insanların sorunlarına çözüm bulduğu anlamına geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak bu, o kadar basit değil. Olumsuz duyguları kontrol etmeye çalıştığınız mekanizmaları değiştirmek genellikle zordur. Araştırma, bunların yetiştirilme tarzından ve önceki deneyimlerden geldiğini ortaya çıkardı.

ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Yalnızlıkla mücadele etmek için kendini yansıtmanın önemli olduğunu vurgulayan araştırma sonuçları, bir sorun sizi rahatsız ettiğinde nasıl davrandığınıza dikkat edin, diyor.

Örneğin, önemli bir kişiyle kavga ettiyseniz veya iş yerindeki bir proje ters gittiyse, öfkenizi veya hayal kırıklığınızı bastırdığınızı veya aktif olarak bir çözüm aramak yerine saatlerce kara kara kara düşündüğünüzü fark edebilirsiniz. Bu sorununuzu çözmek için daha sağlıklı mekanizmalar olduğunu kendinize hatırlatın.

Çözüm olarak ise yakın bir arkadaşınızla bir şeyler içmek için dışarı çıkmak ve aklınızdan geçenler hakkında konuşmak uygun bir davranış modeli olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.