enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6456
EURO
35,1662
ALTIN
2.442,54
BIST
10.727,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Hamilelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Hamilelikte kanama nasıl durdurulur?

Hamilelik döneminde anne adaylarında son derece korku ve endişe veren bir durum olan kanamalar, bazı sağlık sorunların habercisi olmakla beraber …

Hamilelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Hamilelikte kanama nasıl durdurulur?
27.10.2022
91
A+
A-

Hamilelik döneminde anne adaylarında son derece korku ve endişe veren bir durum olan kanamalar, bazı sağlık sorunların habercisi olmakla beraber bebeğin ölümüne bile sebep olabilmektedir. Peki hamilelikte kanama neden olur? Hamilelikte görülen hangi kanamalar tehlikelidir? Hamilelikte kanama nasıl durdurulur? Hamilelikte kanamalar düşüğe neden olur mu? Ara kanama hamilelikte görülür mü? İşte cevabı…

Vücudumuzdaki adet kanamasının dışında görülen her kanama sağlık açısından önemli bir sorunu teşkil etmektedir. Genellikle ilişki sonrasında, adet kanaması bittikten sonra lekelenmede, doğum yaptıktan sonra ve hamileliğin ilk trimesterında yani ilk ayında hafif miktarda bile olsa kanamalar görülebilir. Bu kanamalar hafif düzeyde leke halinde geldiğinde normal olarak karşılanır iken uzun vadeli kanama halinde görülmesi sıkıntılıdır ve muhakkak uzman kontrolünde olması gereken bir durumdur. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının birçoğu bebeklerini düşürme korkusunda bağlı olarak kanama probleminden dolayı doktora gitmektedir. Hamilelikte görülen kanamaların bir kısmı tehlikeli olarak nitelendirilirken bir kısmı bazı durumların habercisi olabilmektedir. Hamilelik sürecinde yaşanan kanamalar hakkındaMedicalPark Kadın Hastalıkları ve Doğum OP. DR. Meriç Çağrı Ağır merak edilenleri Yasemin.com’a anlattı. 

HAMİLELİKTE BU KANAMALARA DİKKAT! HAMİLELİKTE HANGİ KANAMALAR TEHLİKELİ, HANGİLERİ NORMAL?

Özellikle de hamileliğin ilk üç ayında görülen durumlardan birisi de kanamalardır. Başlangıçta hafif lekelenme, ara ara veya devamlı, ağrısız ya da ağrılı olmak üzere farklı şekillerde görülebilen kanamalar, anne adayları için son derece korkutucu bir durumdur. Erken hamilelik döneminde görülen bu kanamalarda ilk meydana gelen kanama çoğu zaman kırmızı nokta olarak karşımıza çıkar. Ardından kahverengi akıntı halinde kendini seyreden bu durumda kan rahimden vajinanın içine boşalır iken mikroplar değişime uğrar, sindirilir ve kahverengileşir. Çamaşırda kahverengi leke şeklinde gördüğümüz şey aslında kanın kurumuş halidir. 

hamilelikte ağrılı ve ağrısız kanama

Hamilelikte kanama görüldüğünde akıllara ilk gelen şeyden birisi ya düşük ya da dış gebeliğe bağlı gerçekleşen düşüklerdir. Hamileliğin son dönemlerine doğru oluşan kanamalar plasentaya bağlı görülen problemlerle ortaya çıkar. Plasenta praevia denilen durum kanamanın ağrısız olması ile görülürken plasentanın erken ayrılmasında ağrılı bir kanama olunur. 

hamile

Hamilelikte ilişki sonrasında görülen kanamalarda akla rahim ağzı kanserini getirebilir. Ayrıca düşük ya da erken doğum gibi durumların da habercisi olabileceği unutulmamalıdır.

HAMİLELİKTE KANAMA DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU? HAMİLELİKTE DÜŞÜK NASIL ANLAŞILIR?

Çoğu zaman ağrısız kanamaların sonucunda görülen düşükte ağrı görülürse parça halinde dokular vücuttan uzaklaştırılır. Yoğun miktarda bir kanama ile kendini gösteren düşük hamileliğin 12.-20. haftası aralığında iken rahim ağzı yetmezliğinden dolayı kanamalı görülebilir. Hamilelik döneminde anne adaylarında görülebilecek bazı komplikasyonlar da düşüğün belirtilerinden sayılmaktadır. Anne adaylarında en sık tekrarlanan düşük belirtileri şu şekildedir:

  • Kanamalar en önemli düşük belirtisidir (kahverengi ya da  parlak kırmızı)
  • Vajinal akıntı ve lekelenmeler (pembemsi-kırmızı mukus)
  • Karın tarafında görülen ağrılar
  • Ateş ve halsizlik
  • Bulantı ve kusma,
  • Sırt ağrısı
    hamilelikte kanama nedenleri

HAMİLELİĞİN İLK HAFTALARINDA KANAMA NEDEN OLUR?

  • Döllenme sonucunda ortaya çıkan bazı problemler veya plasentada anormal hücrelerin kendini göstermesi ile oluşan mol gebelikte kanama ve ağrının görülmesi,
  • Dış gebelikte kanamanın haricinde karnın bir bölgesinde ağrıya rastlama ve mide bulanması,
  • Cinsel yolla veya vajinal enfeksiyonların geçirilmesi,
  • İdrar yolu enfeksiyonunun hamilelikte kanamayı tetiklemesi,
  • Bebeğin eşi yani plasenta doğum kanalını tıkadığında parlak kırmızı renkte ağrısız kanamalar görülebilir ve bu durum tehlikelidir.
  • Hamileliğin 20. Haftasından sonra ve 37.haftasından önceki kanamalar erken doğumun işaretidir.

HAMİLELİKTE ARA KANAMA NEDİR?

Regl dönemi haricinde meydana gelen kanamalar, tıp literatüründe ara kanama olarak adlandırılmaktadır. Hamilelikte görülen kanamalardan ister yoğun miktarda olanı olsun ister az miktarda olanı, hiçbiri ara kanama değildir. Arada görülen kanamalara örnek vermek gerekirse bunlar yumurtlama kanaması, rahim ağzı, rahim içi kanser kanamaları olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.