enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5917
EURO
36,3718
ALTIN
2.917,82
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Hamilelik diyabetinin nedeni ‘diş eti iltihabı’ olabilir

Hamileliğin, diş eti sağlığına etkide bulunduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, “Hamilelikte …

Hamilelik diyabetinin nedeni ‘diş eti iltihabı’ olabilir
04.04.2022
177
A+
A-

Hamileliğin, diş eti sağlığına etkide bulunduğunun bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, “Hamilelikte ortaya çıkabilen şeker hastalığı diş eti iltihabı ile ilişkili olabilir. Hamilelerin 4-6 ayda bir düzenli diş eti kontrollerine ilave olarak ağız bakımına da önem vermeleri gerekiyor. Çünkü diş eti hastalıkları kontrol altına alınmadığı takdirde bebek için düşük doğum ağırlığı ya da erken doğum riski artıyor” dedi. 

Diş eti hastalıkları, erken doğum riskini artırıyor 

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimlerin yansımaları fiziksel ve ruhsal olarak birçok şekilde ortaya çıkmaktadır. Hamilelikte diş eti hastalığının; diş etinde kızarıklık, ödem, diş eti büyümesi ve diş eti kanaması belirtileri ile ortaya çıktığını söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, “Hamile kalmayı planlayan kadınların mutlaka öncesinde diş hekimine kontrole gitmeleri gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre hamilelerin en az yüzde 30’unda diş eti hastalığına rastlanıyor” dedi. Hamilelik döneminde, diş eti hastalıkları kontrol altına alınmadığı takdirde bireyin genel sağlığını etkilediği gibi, anne karnındaki bebek için de düşük doğum ağırlığı ya da erken doğum riskinin artırdığını belirtti. 

Bebek, anne karnındayken bakteriye maruz kalıyor 

Hamilelikte ağız sağlığı önce anneyi, sonra da dolaylı yoldan bebeği etkileyebiliyor” diyerek uyarılarına devam eden Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek,  “Yapılan bir çalışmada, ağız içerisinde çürüğü olan annelerin yeni doğan bebeklerinde de henüz dişleri çıkmamış olmasına rağmen çürüğe sebep olan ana bakteriye rastlanmıştır. Bu bakterinin annedeki ile benzer olup olmadığını gösteren genetik bir çalışma daha yapıldığında benzerlik yüzde 70 oranıyla oldukça yüksek çıkmıştır” şeklinde konuştu. 

Hamilelikte ortaya çıkan şeker hastalığına dikkat! 

Hamilelikte ortaya çıkabilen şeker hastalığının da diş eti iltihabı ile ilişkili olabileceğini belirten Eser Elemek, “Hamilelik diyabeti olan kadınların yüzde 77’sinde diş eti iltihabı görülmüştür. Hamile olsun ya da olmasın şeker hastalığı ve diş eti iltihabı olan herhangi birine uygulanan tedavisi sonrası kandaki şeker oranında hatırı sayılır oranda düşüş olduğu çok sayıdaki bilimsel araştırmada bulunmuştur” dedi. Hamilelik diyabeti olan annelerin mutlaka diş eti kontrolüne giderek, gerekli durumda da tedavi yaptırmalarının önemini belirtti.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.