enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6449
EURO
36,4291
ALTIN
2.924,88
BIST
9.616,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Grizu Patlaması nedir, nasıl olur: Bartın (Amasra) maden ocağında yürek yakan bilanço

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın kaynağı kamuoyu tarafından …

Grizu Patlaması nedir, nasıl olur: Bartın (Amasra) maden ocağında yürek yakan bilanço
15.10.2022
87
A+
A-

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın kaynağı kamuoyu tarafından yakın mercek altına alındı. Acı kazanın yaşandığı bölge üzerinde ayrıntılı incelemeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez grizu patlaması olduğunu bildirdi. Peki, maden ocağında görevini yerine getiren 40 vatandaşımızın hayat mücadelesini yitirmesine neden olan Grizu patlaması nedir ve nasıl oluşur?

Bartın Maden Ocağı’nda Gerçekleşen Grizu Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Grizu; en basit şekliyle metan-hava karışımı olarak da isimlendirilebilir. Grizu patlamasının görülebilmesi için 3 faktörün birleşmesi gerekmektedir. Bunların ilki metan gazı, ikincisi oksijen ve sonuncusu ise karışımın patlamasına ortam hazırlayan bir kıvılcım yahut bir ısı kaynağıdır.

%5 ve %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 santigrat dereceye geldiğinde 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım ilk olarak ani şekilde genleşir, ilerleyen süreçte ise patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Son olarak şiddetli tahribata ve yıkıcı sonuçlara yol açan patlama ile kendini gösterir. En şiddetli grizu patlaması ise havada %9-9.5 civarında metan bulunması halinde görülmektedir.

Bilhassa yaşlı kömür damarlarında risk derecesinin çok yüksek olduğu Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi adına madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü önem teşkil etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.