enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

Giyim devi Patagonia’nın milyarder sahibi, şirketi iklim kriziyle mücadele vakfına devretti

Amerikalı bir milyarder iş insanı olmasının yanı sıra aralarında dağcılık, sörf ve kano gibi sporlara ilgi duyan bir çevreci hayırsever olarak …

Giyim devi Patagonia’nın milyarder sahibi, şirketi iklim kriziyle mücadele vakfına devretti
28.11.2022
83
A+
A-

Amerikalı bir milyarder iş insanı olmasının yanı sıra aralarında dağcılık, sörf ve kano gibi sporlara ilgi duyan bir çevreci hayırsever olarak bilinen 83 yaşındaki Yvon Chouinard iklim kriziyle mücadeleye katkı için sıra dışı bir adım attı.

Dünyaca ünlü outdoor giyim markası Patagonia’nın sahibi olan Chouinard, şirket için kullanılmayan tüm kârın iklim değişikliği ile mücadele eden bir vakfa aktarılacağını duyurdu.

‘Dünya artık bizim tek hissedarımız’

Patagonia’nın internet sitesinde kararla ilgili yaptığı açıklamada Chouinard, “Dünya artık bizim tek hissedarımız. Bütün kârlar, sonsuza kadar, ‘gezegenimizi kurtarma’ görevine aktarılacak” ifadelerini kullandı:

“Şu andan 50 yıl sonra gelişen bir gezegene dair en ufak bir umudumuz olacaksa, -gelişen bir sektör için olduğundan çok daha az bir umut- hepimizin sahip olduğumuz kaynaklarla elimizden geleni yapmamız gerekecek. Bu da bizim üzerimize düşeni yapmak için bulduğumuz bir yol.”

Kararı alırken üzerinde düşündüğü seçenekler arasında şirketi tamamen satıp parayı söz konusu vakıflara bağışlamanın da bulunduğunu belirten Chouinard, ancak satın alacak kişinin şirketin değerlerini koruyacağından emin olamadığı için bu fikirden vazgeçtiğini kaydetti.

‘Kapitalist modeli çürüten bir örnek’

Patagonya yönetim kurulu başkanı Charles Conn, çarşamba günü Fortune dergisinde yayınlanan yazısında, Patagonya’nın yeni hisse paylaşımının, kâr dışındaki kurumsal hedeflerin sadece yatırımcıları şaşırttığı eski hissedar kapitalizm modelini çürüten bir örnek oluşturmak için tasarlandığını yazdı:

“Hissedar getirisi sağlamak için doğal kaynakları sömürmek yerine, Dünya’yı tek hissedarımız yaparak hissedar kapitalizmini tersine çeviriyoruz.”

Hissedarlık nasıl çalışacak?

Açıklamaya göre şirket iki vakfa devredilecek. Plana göre şirketin oy hakkı olmayan yüzde 98’lik hissesi iklim değişikliği ile mücadele için çalışan Holdfast Collective isimli vakfa aktarılacak.

Aile tarafından şirketin ilkelerini korumak amaçlı kurulan Patagonia Purpose Trust’a ise oy hakkı olan yüzde 2’lik hisse bırakılacak.

Patagonia kâr odaklı bir şirket olmaya devam edecek ancak bu yeni yapıda aile artık şirketin sahibi olmayacak ve şirketten gelir elde edemeyecek. Hatta ABD basınına yansıyan haberlere göre aile, söz konusu yüklü bağış nedeniyle vergi yükümlülüğü ile karşılaşabilir.

‘Hiçbir zaman işadamı olmak istemedim’

Kişisel serveti 1.5 milyar dolar olarak bilinen Chouinard daha önce verdiği bir röportajda hiçbir zaman işadamı olmak istemediğini, birlikte dağ tırmanıcılığı yaptığı arkadaşları için dağcılık malzemeleri yapmak için başladığı yolculukta daha sonra giyim sektörüne girdiğini belirtmişti.

Chouinard, New York Times gazetesine verdiği röportajda, uzun yıllar dağcılık yapmaya gittiği yerlerde bir minibüste yaşamasının ardından bir ‘milyarder’ olarak görüldüğünü fark ettiğinde sinirlendiğini şu şekilde anlatmıştı:

“Forbes gazetesinde bir milyarder olarak gösterilmiştim. Bu beni çok ama çok sinirlendirdi. Bankada 1 milyar dolarım yok. Lexus otomobiller sürmüyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.