enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Giresun ve Ordu’nun bal ormanlarını yırtıcı böcekler koruyacak

Giresun’un Keşap ilçesinde varlığına ilk kez 2018 yılında rastlanan zararlı, bal ormanındaki kestane ağaçlarında hasara yol açtı. Yörede …

Giresun ve Ordu’nun bal ormanlarını yırtıcı böcekler koruyacak
02.06.2022
130
A+
A-

Giresun’un Keşap ilçesinde varlığına ilk kez 2018 yılında rastlanan zararlı, bal ormanındaki kestane ağaçlarında hasara yol açtı.

Yörede yayılım gösteren kestane gal arısıyla biyolojik mücadele için Giresun Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Ordu Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde yararlı böcek üretimi için laboratuvar kuruldu.

Laboratuvarda üretilen 1100 “Torymus Sinensis” adlı yararlı böceğin, Giresun ve Ordu’daki bal ormanlarındaki kestane ağaçlarına yerleştirilmesine devam ediliyor.

Biyolojik yöntemle, gal arısının kestane ağaçlarına zarar vermesinin önlenmesi amaçlanıyor.

“Gal arısı, kestanenin en önemli böcek zararlıları arasında yer alıyor”

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları Şube Müdürlüğünde görevli mühendis Nuray Zengin, AA muhabirine, kestane gal arısının Türkiye’de ilk kez 2014 yılında Bursa ve Yalova’da kaydedildiğini söyledi.

Doğu Karadeniz Bölgesinde ise bu zararlının 2018 yılında Giresun’un Keşap ilçesinde görüldüğünü belirten Zengin, bunun üzerine hızlı şekilde mücadeleye başlandığını ifade etti.

Zengin, gal arısının kestanenin en önemli böcek zararlıları arasında yer aldığının altını çizerek, “Yumurtalarını, bahar döneminde yeni sürgünlerin üzerinde bulunan tomurcukların içerisine bırakıyor. Bir tomurcuğa birden fazla ergin yumurta bırakabilir. Tomurcuklar, içerisindeki larvaların etkisiyle 8-15 milimetre çapında yeşilimsi ve gül rengi galler meydana gelir. Erginlerin çıkışından sonra da kurur ve odunumsu bir hal alır.” dedi.

Gal arısının, kestane ağacında çiçek ve meyve sayısında düşüşe sebep olduğuna dikkati çeken Zengin, böylelikle ağacın büyümesini engellediğini, dal kanseri gibi hastalıklara karşı da dayanıklılığını olumsuz yönde etkilediğini aktardı.

Yararlı böceğin, gal arısı zararlısının olgun larvalarını yiyerek beslendiğine işaret eden Zengin, biyolojik yöntemle mücadele ederek zararlının popülasyonunu azaltmaya, böylece doğanın dengesini sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli ise kestane gal arısı zararlısının ağaçlarda oluşturduğu hasardan dolayı kestane balı üretiminde ciddi kayıplar yaşandığını söyledi.

Giresun’da, birliğe kayıtlı yaklaşık 2 bin 500 arıcının büyük kısmının kestane balı ürettiğini belirten Elevli, bu nedenle mücadele sürecindeki çalışmaları yakından takip ettiklerine dikkati çekti.

Elevli, birlik olarak Tarım ve Orman Bakanlığının yanı sıra çeşitli kurumlar ve üniversitelerin biyolojik mücadele çalışmalarına destek sağlamaya gayret ettiklerini, kısa zamanda da olumlu sonuç alınmasını umduklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.