Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, CHP’nin oylarını, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu …
Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, CHP’nin oylarını, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu’da yüzde 15-18 oranında artırdığını söyledi.
Gezici Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 15-20 Ocak 2022 tarihleri arasında yaptığı son anketin sonuçlarını açıkladı. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı, Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Çalışmalar Uzmanı Murat Gezici, 1420 katılımcı üzerinden 12 İl de 70 mahallede yürütülen çalışmanın detaylarını şöyle değerlendirdi:
Murat Gezici
CHP’NİN OYU ARTTI
– Genel seçim yapılsa hangi partiye oy verileceğine ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 31.3’ü AK Parti-Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istediğini, yüzde 27.2’si CHP-Kemal Kılıçdaroğlu’na ve yüzde 12.1’i İYİ Parti Meral Akşener’e oy vermek istediğini ifade etmektedir. CHP’nin oylarını; Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve özellikle Güneydoğu Anadolu’da yüzde 15-18 oranında artırdığı gözlenmektedir. Bu artışta muhafazakar ve utangaç seçmenden gelen oy geçişlerinin etkisi bulunuyor.
2. TURDA OYU 51.5
– Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kalması durumunda kime oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde, yüzde 41.2’si Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 43.7’si Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. Kılıçdaroğlu’nun 2. turda yüzde 51.5 ile aldığı gözlenmekte.
– Geçmişte seçmen konforu için oy veriyordu. Şimdi bu bakış değişti; gelecek kaygısı çok ön planda. Adaletin yara aldığını, adil düzenin sarsıldığını, eşitlik bilincinin zayıfladığını ve özgürlük, demokrasi, liyakat gibi bir takım değerlerin siyaset sahnesinden çekildiğini düşünüyorlar.
Güvenilir bir cumhurbaşkanı sorunları çözer
Kamuoyu araştırmasında, katılımcılara “Nasıl bir cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarını çözer” sorusu yöneltildi. Bu soruya 8 farklı cevap verildi:
– Güvenilir: Yüzde 61.1
– Dürüst: Yüzde 53.5
– Devlet işleyişini iyi bilen: Yüzde 45.2
– İttifakları bir arada tutabilen: Yüzde 41.1
– Adil olabilen: Yüzde 34.0
– Parlamenter sistemi savunan: Yüzde 32.9
– Yolsuzlukla mücadele edebilen: Yüzde 32.5
– Ekonomiden anlayan: Yüzde 29.9
Millet İttifakı’na oy verenlere “Hangi isim seçilirse başkanlık sistemindeki gücü bırakarak eski parlamenter sisteme geçmeyi sağlar” sorusu yöneltildi. Yanıt verenlerin yüzde 60.6’sının ‘Kılıçdaroğlu’ dediği görülüyor. AK Parti seçmenin yüzde 22’si, MHP’ye oy verenlerin yüzde 32’si de ‘Kılıçdaroğlu’ diyor. Bu seçmen Kılıçdaroğlu’na oy vermeyi de düşünüyor.
‘ATATÜRKÇÜYÜM’ DİYENLER ARTTI
Araştırmaya katılanların kendisini nasıl tanımladığına ilişkin dağılım incelendiğinde ise Türkiye’de son 7 yılda kendisini “Türk çisi, muhafazakar, dindar ve Kürt çisi” olarak tanımlayanların oranı ile bu tanımlamaların siyasi tercihlere etkisinin azaldığı görüldü. 1980 ile 2000 arasında doğanların siyasi tercihlerinin hızla değiştiği ortaya çıktı. Araştırmanın bir çarpıcı sonucu da kendisini Atatürkçü olarak tanımlayanların sayısının yıllar içinde önemli oranda artması.