enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

Geleceğin petrolü hidrojen için patent yarışı hız kazandı

Adres Patent’ten yapılan açıklamaya göre, çevre dostu yaklaşımların her geçen gün artış göstermesi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi …

Geleceğin petrolü hidrojen için patent yarışı hız kazandı
10.08.2022
109
A+
A-

Adres Patent’ten yapılan açıklamaya göre, çevre dostu yaklaşımların her geçen gün artış göstermesi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi artırıyor.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Şuan dünyada popüler olan ve tercih edilen yöntem yenilenebilir enerjiden hidrojen üretimi olarak dikkati çekiyor. Bunların başında su elektrolizleri geliyor” dedi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, küresel ısınmaya karşı birçok oyuncunun globalde önlem almaya başladığının ve hidrojen sistemlere en fazla patent başvurusu yapılan ülkelerin ABD, Japonya, Almanya ve Güney Kore olduğunu belirtti.

Hidrojenin çeşitli yollarla elde edilebildiğinin altını çizen Akbulut, “Bunlar arasında katı ve sıvı hidrokarbondan hidrojen üretimi yani fosil yakıtlar (kömür, petrol ve doğalgaz) kullanılarak gerçekleştirilen sistemler de var. Bu şekilde üretim de karbondioksitin çevreye salınması kaçınılmazdır. Şuan dünyada da popüler olan ve tercih edilen yöntem ise yenilenebilir enerjiden hidrojen üretimi olarak dikkati çekiyor. Bunların başında su elektrolizleri geliyor” ifadelerini kullandı.

KATI HİDROKARBONDAN HİDROJEN ÜRETME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ PATENT BAŞVURULARI 14’TE KALDI

Akbulut, patent başvurularında katı hidrokarbondan hidrojen üretiminin azalma eğrisi gösterdiğini vurgulayarak, “Su elektrolizi ile hidrojen üretmedeki patent sayıları ise 2020 senesinde 375 iken, zararlı olan katı hidrokarbondan hidrojen üretme işlemleri ile ilgili başvurular o sene içerisinde 14 adet olarak kaldı” açıklamasında bulundu.

Hidrojen üretme prosesleri için gerekli olan elektrokataliz malzemelerine de yapılan patent başvuru sayılarında artış gerçekleştiğini belirten Akbulut, mevcut teknolojilere yönelimin artış trendinde olacağına vurgu yaptı. Akbulut, elektrokataliz sistemlerle ilgili son yıllarda 300 dolayında patent başvurusu yapıldığını aktararak birçok ülkenin bu alanda teşvikler sunduğunu bildirdi.

LİTYUM İYON PİLLERİN DOĞADA BERTARAFI OLDUKÇA ZOR

Öte yandan hibrit çözümlerle ilgili konularda bazı soru işaretlerinin olduğuna dikkati çeken Akbulut, “Batarya teknolojisini kullanan sistemlerin ilerleyen zamanlarda çevreye etkileri birçok kurum tarafından araştırılıyor. Bu kapsamda batarya pillerinin bertarafının zor olması mevcut teknolojinin kullanımı konusunda ilerleyen dönemlerde ciddi sorunları ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu sorunların ortadan kaldırılması veya minimize edilmesi için yapılacak çalışmalar beraberinde yeni buluşları getirecektir. Hep söylediğimiz gibi buluşlar ihtiyaçlardan doğar” değerlendirmesinde bulundu. 

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.