enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

‘Gama Radyasyonu Patlaması’, Tarihte İlk Kez Gözlemlendi

Son zamanlarda uzay keşiflerinde peşi sıra ilklere imza atılırken, bugün bunların arasına bir yenisi daha eklendi. Bilim insanları, en az bir …

‘Gama Radyasyonu Patlaması’, Tarihte İlk Kez Gözlemlendi
04.08.2022
125
A+
A-

Son zamanlarda uzay keşiflerinde peşi sıra ilklere imza atılırken, bugün bunların arasına bir yenisi daha eklendi. Bilim insanları, en az bir nötron yıldızını içeren yıldızların çarpışması, milimetrelik radyo frekansı dalga boyları aralığında tarihte ilk kez gözlemledi. Çarpışma, bugüne kadar gözlemlenen en enerji dolu ve parlak gama ışını patlamasını görmemizi sağladı.

Söz konusu çarpışmanın ışıkları, Dünya’ya 6 ila 9 milyar yıllık yolculuk sonucunda ulaştı ve Kasım 2021’de Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) tarafından yakalandı. Kısa gama ışını patlaması, ALMA ile böyle bir olayı yakalamak üzere yapılan çalışmaların ilk sonucu oldu.

Karşınızda GRB 211106A olarak tanımlanan, gözlemlenen ilk gama patlaması:

Gama radyasyonu patlamaları, evrende bilinen en güçlü patlamalar arasında yer alıyor. Bu patlamalarda sadece 10 saniye içinde Güneş’in 10 milyar yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını ortaya çıkarıyor. Yukarıda videosunu gördüğümüz söz konusu patlamalar, aynı zamanda demirden daha ağır elementleri evrene saçar. Öyle ki parmaklarımıza taktığımız altın yüzükler bile aslında bu yıldız felaketinin bir ürünüdür.

Nötron yıldızlarının çarpışması durumunda ortaya çıkan kısa süreli gama ışını patlaması (SGRB), sadece milisaniyeler kadar sürüyor. Dolayısıyla yukarıda gördüğümüz görüntüler, milyarlarca ışık yılı öncesinde kaydettiğimiz birkaç milisaniyelik anı gösteriyor. ALMA öncesindeki tüm milimetrik teleskoplar, uzaktaki bu patlamaları yakalayabilecek hassasiyete sahip değildi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.