enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6456
EURO
35,1662
ALTIN
2.442,54
BIST
10.727,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Fukuşima Nükleer Santrali’nin 1.25 milyon tonluk suyunu doğaya salma projesi tartışılıyor

Japonya’nın depremde zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’ni soğutmak için kullanılan 1.25 milyon ton suyun denize salınması planı, Uluslararası …

Fukuşima Nükleer Santrali’nin 1.25 milyon tonluk suyunu doğaya salma projesi tartışılıyor
18.02.2022
171
A+
A-

Japonya’nın depremde zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali’ni soğutmak için kullanılan 1.25 milyon ton suyun denize salınması planı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından incelendi. Uzmanlardan oluşan ekip, santralden su örnekleri topladı ve ayrıntılı teknik verileri inceledi.  

Japonya’da 2011 yılının Mart ayında meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yarattığı büyük bir tsunamiyle zarar gören santraldeki, kısmen erimiş nükleer yakıtı soğutmak için kullanılan 1.25 milyon ton suyun temizlenerek okyanusa bırakılması planı, IAEAnın uzmanları tarafından incelendi.

11 Şubatta Japonya’ya giden 11 kişilik ekip, su örnekleri topladı ve ayrıntılı teknik verileri derleyerek görevini bugün tamamladı. IAEA konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamada, gelecek 2 ay içinde uzmanların incelemesinden oluşan ayrıntılı bir raporun kamuyla paylaşacağını belirtildi.

TRİTYUMLU 1.25 MİLYON TON SU

Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’ndeki kısmen erimiş nükleer yakıtı soğutmak için kullanılan su, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) olarak bilinen bir işlemle arıtılıp ardından sahada yaklaşık 1000 tankta depolandığı ifade edildi. Santralden gelen suda, temizlendikten sonra Dünya Sağlık Örgütü’nün içme suyu standartlarının çok altında trityum (bu işlemle giderilemeyen tek radyonüklid) maddesi bulunduğu ifade edildi.

MART AYINDA TEKRAR GİDECEKLER

Tankların neredeyse dolması sebebiyle temizlenen suyun kademeli olarak okyanusa bırakılması için Japonya tarafından oluşturulan plan 2021 yılında IAEAya sunulmuştu. IAEA Görev Gücü, Japonya’nın Nükleer Düzenleme Kurumu (NRA) ile görüşmek için Mart 2022nin sonuna doğru ayrı bir ziyaret daha gerçekleştirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.