enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3502
EURO
37,0046
ALTIN
3.025,41
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C

Fındıkta mikro işletme girişimleri! Üreticiler daha fazla kazanç sağlıyor

Giresun’da fındık üreticileri kurdukları mikro işletmelerle fındığa değer katarken, gelirlerini de artırıyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı …

Fındıkta mikro işletme girişimleri! Üreticiler daha fazla kazanç sağlıyor
09.10.2022
74
A+
A-

Giresun’da fındık üreticileri kurdukları mikro işletmelerle fındığa değer katarken, gelirlerini de artırıyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, AA muhabirine, üreticilerin fındıkta gelirini artırabilmek için mikro işletmelere yöneldiğini söyledi.

Bu durumun istihdama da katkı sağladığını ifade eden Karan, “Aileden 3-5 kişi istihdam ediliyor. Burada asıl hedef işletmelerde bölgenin fındığını kırıp, kavurup, mamul haline getirip, satmak. Mikro işletmeler fındığa katkı sağlıyor. Şu anda ilimizde 50’ye yakın mikro işletme mevcut. İlerleyen dönemde sayısı artabilir.” dedi.

Mikro işletmelerin büyük kısmının Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklendiğini belirten Karan, üreticilerin böylelikle çok kaynak harcamadan işletme sahibi olabildiğini anlattı.

Karan, bunun güzel bir uygulama olduğunu dile getirerek, ancak işletme açarken bölgenin üretim miktarının da dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin kendi fındığını kırıp, sattığında daha fazla gelir elde ettiğini belirten Karan, “Böylelikle işletme karı üreticiye kalmış oluyor. Üretici yüzde 50 daha fazla kazanç sağlayabilir. Bu konuda şirketleşenler, kırma tesisinin yanında satış noktası oluşturanlar var. Bu giderek daha aktif hale gelecektir. Bu işi başarıyla yürüten işletmeler oldukça devamının geleceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

“BU İŞTEN HEM BİZ KAZANÇ SAĞLIYORUZ HEM DE ÜRETİCİLER”

Piraziz ilçesinin Aydere Mahallesi’nde KOSGEB ile Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi’nden destek alarak ablası ile tesis kuran Damla Öztürk, fındık toplarken ürünü değerlendirme fikrinden yola çıkarak 5 yıl önce bu işe başladıklarını söyledi.

İlk zamanlarda elle kırdıkları fındığı kavurarak sosyal medya üzerinden sattıklarını belirten Öztürk, ilerleyen yıllarda devlet desteği ile makine alarak işi büyüttüklerini anlattı.

Öztürk, fındığı naturel, iç ve ezme olarak işleyip, satışını yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi:

“Bu işten hem biz kazanç sağlıyoruz hem de üreticiler. Fındık sıfır atık ürün. Bahçeden topluyoruz. Yaşlı dallar kesiliyor, kışın yakacak oluyor. Kırdığımız kabuk da sobada yakılıyor. Fındık hiçbir şekilde çöpe gitmiyor.”

Öztürk, kurdukları işletmede iki kadına da istihdamını sağladıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.