İdol Mobilya İhracat Bölge Müdürü ve İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hayat Çetinkaya, düğün sezonu yaklaşırken …
İdol Mobilya İhracat Bölge Müdürü ve İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hayat Çetinkaya, düğün sezonu yaklaşırken yeni evleneceklere mobilya alma uyarısı yaptı.
Özlem ATAÇ/BURSA A GAZETE- (BURSA İGFA)
Dünyayı kasıp kavuran yeni tip Koronavirüs pandemisinin ardından Ukrayna-Rusya savaşı ile sarsılan sektörler arasında yer alan mobilyanın geleceği merakla bekleniyor. İdol Mobilya İhracat Bölge Müdürü ve İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hayat Çetinkaya, mobilyada iç ve dış pazar satışlarının pandemi sürecinde zirveleri gördüğünü hatırlattı. Sektör dinamiklerinin yurtiçi ve yurtdışında en fazla satışların pandemi döneminde yapıldığını söylediğini vurgulayan Çetinkaya, bu hızın ardından arz talep dengesinin bozulması kaynaklı olarak MDF ve sunta tedariki problemi yaşandığını aktardı. 2022 yılının ilk çeyreğinde özellikle tomruk azlığından dolayı MDF tedarik probleminin daha da yükseldiğini kaydeden Hayat Çetinkaya, “Geçen sene ile bu sene arasında mobilya fiyatlarında yüzde 250- 300 arasında bir zam geldi. Enflasyon paketinde en fazla zam gelen ikinci ürün oldu” diye konuştu.
MDF SUNTA İHRACATI YASAKLANDI
Rusya-Ukrayna savaşının hammadde krizini daha da etkilediğini aktaran İMİDER yönetim kurulu üyesi Çetinkaya, “Savaş Avrupa’nın tamamını etkiledi. Korku ve panik mobilyayı geri planlara attı. Romanya ve Bulgaristan’da satışlar durma noktasına geldi. Avrupa’da öncelerde kısıtlama getirilen MDF sunta ihracatı sertifikası olanlar da dahil yasaklandı. Bu durum Türkiye’nin iç piyasa ve ihracatına katkı sunacak. MDF ve sunta fiyatlarında gevşeme de bekliyoruz. Bizler ise mutlaka katma değerli ürün üretmeliyiz” dedi.
TÜRK CUMHURİYETLERİ ETKİLENDİ
Rusya’yla olan ticaretin de durma noktasına geldiğini vurgulayan Hayat Çetinkaya, “Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar Türkiye’nin gözdesi ve yeni büyük pazarı olan Rusya ve Türk cumhuriyetlerini çok etkiledi. Birçok Türk cumhuriyetinde Rus bankaları kullanıldığı için Amerikan Doları’yla da alışveriş şansı yok” açıklamasında bulundu.
YENİ EVLENECEKLERE UYARI
İç piyasada hammaddeye gelen zamlardan sonra Türkiye’de üretim açısından yüzde 40’a yaklaşan bir daralmanın olduğunu dile getiren Çetinkaya, yeni evlenecek çiftlere de uyarılarda bulunurken, “Artan fiyatlar yüzünden insanlar endişeli ve mobilya almakta kararsız. Geçen yıl 10-15 bin liraya alınan yatak odası bugün 30 -35 bin liraya yükseldi. Mobilya ihtiyacı olan ve yeni evlenecekler bir an önce ürünleri almalı ya da ürünü seçip kaparo bırakmalıdır. Çünkü MDF ve suntaya aylık ortalama yüzde 60’lık zam geliyor. Fiyatlar günlük olarak bile değişebiliyor” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.