enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2005
EURO
34,9903
ALTIN
2.500,60
BIST
10.703,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Erken doğumda annelere duygusal destek

Erken doğum yapan anneler, her gününü bebeklerinin sağlığı için mücadele ederek geçiriyor.

Erken doğumda annelere duygusal destek
06.05.2023
10
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Genellikle 37 haftadan önce gerçekleşen erken doğum, bebeğin normal doğum süresinden önce dünyaya gelmesi anlamını taşıyor. Erken doğum, anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu gibi aynı zamanda annenin psikolojik sağlığını da etkileyebiliyor. Yataş Uyku Kurulu Uzmanlarından, Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece, erken doğum yapan annenin bebeğinin hayatta kalma mücadelesine tanıklık ederken, aynı zamanda kendi fiziksel ve zihinsel sağlığıyla ilgili endişelerle de karşı karşıya kalabildiğini söylüyor Uzm. Kln. Psk. Ece, annelerin bu dönemde endişe, korku, suçluluk, üzüntü, yalnızlık, çaresizlik, kaygı ve depresyon gibi birçok farklı duygu ve düşünceyle de mücadele ettiğini belirtiyor.

,“Erken doğum yapan annelerin çoğunun, normal doğum yapan annelere göre depresyon riski daha yüksektir” diyen Uzm. Kln. Psk. Ece, depresyonun annenin günlük yaşamını etkileyerek, bebeğin bakımına yönelik ilgisini azaltabileceğinin altını çiziyor. Bebeğin tedavi süreci ve sağlık sorunlarının annenin kaygısını artırabildiğini ve uyku problemleri, iştah kaybı ve sosyal izolasyon gibi sorunlara yol açabildiğini hatırlatan Uzm. Kln. Psk. Ece, şöyle devam ediyor: “Erken doğum yapan anneler, bebeğinin erken doğmasından kendilerini sorumlu hissedebilir. Bu suçluluk duygusu, annenin kendine olan güvenini azaltabilir ve çocuğun bakımıyla ilgili kararlarında tereddüt etmesine neden olabilir. Annelerin, bebeğinin tedavi gördüğü yoğun bakım ünitelerinde geçirdikleri zaman, anneleri yalnız hissettirebilir. Bu süreçte, annenin destek ve yardım almaya ihtiyacı vardır” diyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.