enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5250
EURO
34,9518
ALTIN
2.436,35
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Enerji krizi sanayiciye ağır yük oldu

Hammadde ve lojistik krizlerine rağmen 2021 yılında satışlarını artıran beyaz eşya sektörü, 2022’ye enflasyon baskısı ve enerji krizinin …

Enerji krizi sanayiciye ağır yük oldu
27.01.2022
141
A+
A-

Hammadde ve lojistik krizlerine rağmen 2021 yılında satışlarını artıran beyaz eşya sektörü, 2022’ye enflasyon baskısı ve enerji krizinin yarattığı ağır yük ile girdi.

Sektör bu yıl 480 milyon dolarlık yeni üretim tesisi ve kapasite artışlarını içeren bir yatırım programına imza atmaya hazırlanırken, hammadde üzerindeki vergiler ve son doğalgaz elektrik kesintilerinin ihracatta ve satışlar üzerinde büyük yük oluşturduğu belirtildi. Sektör temsilcileri yan sanayinin de enerji krizinden büyük zarar gördüğüne dikkat çekerken ihracatçı şirketlerin bu kesintilerden muaf olmasını istedi.

İHRACATTA KAYBETTİRİR

Yaşanan kesintilerin kısmen ihracat kaybına neden olabileceğini dile getiren Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı, “OSB’lerde yaşanan kısıntılar ihracat odaklı sektörümüzü kaygılandırmaktadır. Kısmen ihracat kaybına neden olacağını düşünüyorum. Hammadde, çelik, navlun gibi değişkenlerdeki fiyat artışlarının ihracattaki rekabetçiliği etkilediği bu dönemde enerji kısıntısı, maliyetler ve sanayici üstünde büyük bir yük oluşturacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon baskı yaratacak

– Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkların 2022 yılında büyük baskı yaratacağına işaret eden TÜKBESD Başkanı Can Dinçer ise üretimdeki aksamaları doğru planlama ile aşmaya çalıştıklarını anlattı. Dinçer, maliyet artışlarına rağmen sektörün 2021’i iyi bir noktada tamamladığına dikkat çekerek, “2022 yılında 480 milyon dolar yatırım hamlesi yatırım planı planlamış durumundayız. İlave üretim tesisleri mevcut kapasite artışları, mevcut makine parklarının yenilenmesi, enerji verimliliği gibi alanlarda sıçramamız için önemli yatırımlar planlandı” bilgisini verdi. Dinçer, ihracatın öneminin giderek arttığı bir dönemde sektörün maliyet yükünü azaltacak adımların ise büyük önem taşıdığını söyledi.

İhracatta hızlı çıkış

– TÜRKBESD verilerine göre 2021 yılında beyaz eşya satışları bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarak 34.4 milyon adede ulaştı. İhracat adedi ise 25.9 milyon olarak gerçekleşti. 2021’de 6 ana üründe beyaz eşya ihracatı adet bazında 2020’ye kıyasla %18 oranında artış gösterdi. TÜRKBESD’e üye firmaların Türkiye satışlarının artışı bir önceki yıla göre %9 olurken, toplam satışlardaki artış oranı %16 olarak gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.