enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6781
EURO
35,1848
ALTIN
2.445,62
BIST
10.373,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Hafif Yağmurlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
16:38 Konya’da susuz tarımla yetişen yerli buğdayın hasadını yapıldı
16:23 “Eskişehir’i daha iyi yerlere getireceğiz”
16:22 Talas’ta esnaf buluşmaları sürüyor
16:08 Bursa’da Kabotaj Bayramı coşkusu
15:54 Kayseri Büyükşehir’den matematik kampı
15:52 “Tam 8 yerde kazı çalışması sürdürüyoruz”
15:49 Son 16 Heyecanı İnegöl Kent Meydanında Dev Ekranda Yaşanacak
15:48 Başkan İbrahim Sandıkçı: “İlçemizin ulaşım ağını güçlendiriyoruz”
15:46 Galaxy Unpacked 2024 yaklaşırken Samsung Galaxy AI inovasyonlarını konu alan yeni bir reklam kampanyası başlattı
15:44 Baymak Akademi Yılın İlk Yarısında 1850 Sektör Profesyoneline Eğitim Verdi
15:36 Karacabey Belediyesi’nden çevre dostu hamle
15:09 Çayırova’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşanacak
15:08 Prof. Dr.Özdağ: Gerçek suçlular adalete teslim edilmeli
15:04 İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
14:52 Kabotajın coşkusu… Mudanya’da yağlı direkte bayrak için yarıştılar
14:49 Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor
14:48 Ekrem İmamoğlu, ‘İBB Tesislerinde Güneş Enerjisi Sistemi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu
14:46 Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi karasularında hakimiyet ve istiklalini bütün dünyaya ilan ettiği Kabotaj Kanunu’nun 98’inci yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı
14:40 Melikgazi Belediyesi ilçenin her mahallesinde kapsamlı ilaçlama çalışması yapıyor
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

En az 6 kişiyle yapılıyor yapımı saatler sürüyor

SİVAS (İHA) – Sivas’ın yöresel lezzetlerinden olan tel helva en az 6 kişinin kol kuvveti ile şarkılar türküler söylenerek yapılıyor, yapımı …

En az 6 kişiyle yapılıyor yapımı saatler sürüyor
17.01.2022
152
A+
A-

SİVAS (İHA) – Sivas‘ın yöresel lezzetlerinden olan tel helva en az 6 kişinin kol kuvveti ile şarkılar türküler söylenerek yapılıyor, yapımı saatler sürerken tadına ise doyulmuyor. Sivas‘ın yöresel lezzetlerinden olan ve bin bir zahmetle yapılan tel helva kültürü günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Şeker, Su, tereyağı, un ve limon tuzu kullanılarak hazırlanan karışım en az 6 kişinin kol kuvveti ile çekilerek hazırlanıyor. Sivas tel helvası genellikle soğuk kış günlerinde köy odalarında düzenlenen köy eğlenceleri sırasında hazırlanıyor. Hazırlanışında; un pembeleşinceye kadar kavrulurken şeker kaynatılarak macun kıvamına getiriliyor. Katılaşan şeker her tarafı yağlanmış olan tepsiye dökülüyor.

Ardından soğuma süreci başlıyor. Karışımın soğumasından sonra usta macunu inceltiyor ve ardından helvayı çekecek olanlar tepsinin etrafına dizilerek macunu çekmeye başlıyor. 6 kişi ile yaklaşık 1 saat süren işlemin ardından tel helva hazır hale geliyor. Yapımı saatler sürse de helvanın lezzeti damak çatlatıyor.

BU HELVANIN YAPILIŞI BİR KÜLTÜRBirlik beraberlik ve türküler eşliğinde bu kültürü yaşatmaya çalışan tel helva ustası Murat Aygün, bu kültürün Sivas’ta gelenek olduğunu fakat şu anda unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, “Bu geleneğimiz çocukluğumuzda büyüklerimizin bize yapmış, göstermiş olduğu bir gelenektir.

Birlik beraberlik içerisinde kaynaşmayı sağlayan tel helvamızdır.

Uzun kış günlerinde yapılır. Sivas’ta sıra gezmeleri olur, mahalleler toplanıp ayda bir komşu ziyaret edilir. Ziyaret aşamasında da böyle bir birliktelik, böyle bir tatlı yapılır.

Bu Sivas’ta geleneksel bir haldeydi ama şu anda unutulmaya yüz tutmuş bir kültürümüz oldu” dedi. “TELEFONLAR ÇIKTI ARTIK BİR ARAYA GELEMİYORUZ”Tel helva ustası Aygün, insanların televizyonlar ve telefonlar çıktıktan sonra artık bir araya gelemediklerini söyleyerek, “Biz her sene bunu yapıyorduk fakat pandemiden dolayı 2 senedir bir araya gelemiyorduk. Bu vesileyle burada bir araya gelip birliği beraberliği temsil ettik.

Bu tel helvası yapımı gerçekten emek istiyor ama lezzetiyle ilgi topluyor. Tel helvamız şeker, Su, limon tuzu ve undan yapılıyor. Önce şekerimizi su ile kaynatıp belli bir kıvama gelince limon tuzu atıyoruz. Bu ağda şekline geliyor bir tepsiyi yağlayıp karın üzerinde tepsiye dökerek soğutma işlemi yapıyoruz.

Ondan sonra elimize alıp beyazlatma işlemi yapıyoruz.

Daha sonra kavurduğumuz unu tepsimize dökerek bu tepsinin etrafında birliği beraberliği temsil eden 6-8 kişi toplanarak el birliğiyle bir yandan katlayıp bir yandan çekerek tel haline getiriyoruz. Bunun asıl amacı birlik beraberlik temsil eden kültürümüz olduğu için biz bunu unutmadık unutmayacağız da her zaman da yapacağız.

Mümkün olduğu kadar hem öğretiyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz” dedi. (Volkan Kaplan – Demet Karakuş/ İHA) –

Sivas, su, Kültür Sanat, Güncel, Haber

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.