enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Elektrikli Arabaların Türkiye İçin Korkunç Bedeli

Otomobil sektörü bir süredir elektrik dönüşümünü benimsemiş durumda. Bugün sektöre yeni yeni girmeyi çalışan firmalar da Ford, Volkswagen ve BMW …

Elektrikli Arabaların Türkiye İçin Korkunç Bedeli
15.08.2022
174
A+
A-

Otomobil sektörü bir süredir elektrik dönüşümünü benimsemiş durumda. Bugün sektöre yeni yeni girmeyi çalışan firmalar da Ford, Volkswagen ve BMW gibi oyun kurucular da elektrik motorlu araba üretimi yapıyorlar ve geleceklerini bu dönüşüm üzerine planlıyorlar. Üstelik yavaş yavaş içten yanmalı motorlu araçların da sonu geliyor. Tüm bunlar yaşanırken dünyayı bekleyen büyük bir tehlike var. Öyle ki elektrikli otomobillerin yaygınlaşması, otomotiv sektöründe çalışan milyonlarca kişinin işinden olmasına yol açabilir. Peki neden?

Aslına bakacak olursak elektrikli otomobiller, teknik anlamda oldukça basit bir yapıya sahipler. Bu bağlamda; içten yanmalı motorlu arabalarla kıyaslandıklarında, motorları da diğer güç aktarma organları da çok daha kolay bir şekilde imal ediliyor. Ayrıca elektrikli otomobillerde, içten yanmalı arabalardaki pek çok aksama ihtiyaç duyulmuyor. İşte bu durum, otomotiv sektöründe çalışan krizi yaşanabileceğini düşündürüyor.

Volkswagen ve Ford’a göre elektrikli araba için harcanan emek, içten yanmalı arabadan yüzde 30 düşük

Volkswagen ve Ford tarafından yapılan analizlere göre elektrikli otomobil için harcanan emek, içten yanmalı motora sahip otomobiller için harcanan emekten yüzde 30 daha düşük. Bir danışmanlık şirketi olan AlixPartners tarafından yapılan araştırmaya göre ise elektrik motoru ve batarya üretmek, içten yanmalı motor ve şanzıman üretimi yapmaktan yüzde 40 daha az işçilik gerektiriyor. İşte bu rakamlar, elektrik devrimi tamamlandıktan sonra içten yanmalı motorlar için çalışan kişilere ihtiyaç kalmayacağı anlamına geliyor. Eğer bu tahminler gerçek olursa, sektördeki her 10 kişiden 3-4’üne ihtiyaç kalmamış olacak.

Avrupa’da 630 bin kişi işinden olabilir!

Yapılan bir araştırmaya göre elektrikli otomobiller bu hızla yayılmaya devam ederse, Avrupa’da 2030’a kadar 630 bin kişi işinden olacak. Çünkü içten yanmalı motorlar için çalışan kişilere ihtiyaç kalmayacak. Ancak işin bir de tam tersi boyutu var. Örneğin elektrikli arabalar için yeni motor ve batarya teknolojileri için 580 bin kişiye ihtiyaç duyulacak. İşin dikkat çeken tarafı, halihazırda çalışan kişilerin ilerleyen yıllarda niteliklerini değiştirmemeleri halinde sektörde iş bulamayacak olması. Öyle ki bugün içten yanmalı motorlar için çalışan en iyi mühendisler, elektrikli araba konusunda yeterli bilgi sahibi değiller.

Türkiye, otomotiv sektörünün önemli olduğu ülkelerin başında geliyor. Daha önceki yıllarda yapılan araştırmalara göre otomotiv sektörü, Türkiye’deki istihdamın en az yüzde 5,5’ini oluşturuyor. Otomotiv sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak sanayi içindeki payı ise yüzde 15 seviyelerinde. Eğer analistlerin tahminleri doğru çıkarsa, şu hesabı yapabiliriz: TÜİK’in Haziran 2022 verilerine göre yaklaşık 5 milyon kişi, sanayi sektöründe çalışıyor. Bunların yüzde 15’i, yani 750 bini otomotiv sektöründe yer alıyor. Volkswagen ve Ford’un tahmini tutarsa; önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’de en az 225 bin kişi işsiz kalabilir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.