enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3860
EURO
34,6043
ALTIN
2.385,71
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
19:36 Diyanet’ten ‘makam aracı’ haberlerine açıklama
19:25 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nevşehir Valisi Ali Fidan’ı ziyaret etti
19:23 Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı
19:21 23 ilde 109 ‘Sibergöz’altı!
19:20 Temassız limit tutarı yükseltildi
19:14 Torbalı Belediyesi 1 Mayıs’ı halaylarla kutladı
19:13 Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bankalar ile gerçekleştirdiği promosyon ihalesi sonuçlandı
19:11 Teknoloji şöleni SDN Summit 2024, 7.500 misafiri ağırladı!
19:09 Kundura Hafıza’da Çocuk Atölyeleri Mayıs’da Ücretsiz Olarak Devam Ediyor!
18:50 Özgür Özel: Her sendikanın etkinliğinde olacağız
18:44 Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube’nin 1 Mayıs açıklamasına katıldı
18:43 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’ni ziyaret etti
18:42 Başkan Mutlu muhtarlarla bir araya geldi ‘Topyekün bir başarı hikayesi yazacağız’
18:40 Proje ve çalışmalarıyla kente değer katan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası’nda bir çalışmayı daha tamamladı
18:39 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa yakasındaki ilçelerin içme suyuyla ilgili sorunlarını çözen ve çözecek olan İSKİ yatırımlarının açılışlarını yapıp, temellerini attı
18:36 Kemer arka koltukta ölümleri yüzde 75 azaltıyor
18:34 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs’ı kutlayan bir mesaj yayımladı
18:33 Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un 1 Mayıs İşçi Bayramı Mesajı
18:32 Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı
18:31 Muğla Büyükşehir Bodrum’un Yollarını Güvenli Hale Getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Egeli akademisyenlerin Hıdırellez projesine UNESCO’dan logo kullanım izni

“Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Hıdırellez Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi”

Egeli akademisyenlerin Hıdırellez projesine UNESCO’dan logo kullanım izni
04.05.2023
0
A+
A-

“Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Hıdırellez Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi”

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’ın yürütücülüğünü yaptığı; “Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Hıdırellez Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi” başlıklı proje, UNESCO logosu kullanım izni almaya hak kazandı. Alınan karar doğrultusunda proje kapsamında Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan “SOKÜM ve Türk Dünyasında Hıdırellez Uluslararası Sempozyumu” etkinliğinin tüm resmi belgelerinde UNESCO’nun logosu kullanılabilecek.

Ege Üniversitesi olarak Türk Dünyasının değerlerine sahip çıkmayı ve gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan hocamızın yürütücülüğünde ve Prof. Dr. Metin Ekici hocamızın danışmanlığında yürütülen proje ile Türk Dünyası’nın Bahar Bayramı olan Hıdırellez’in dünyadaki yansımaları araştırılacak. Proje ayrıca, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından uygun bulunarak logo kullanım izni aldı. Kültürümüze ve geleneklerimize sahip çıkan proje ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

“Türkiye ile Türk Dünyası ülkeleri arasında iş birliği fırsatları”

Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan, “Türk Dünyasına ait somut olmayan kültürel miras unsurlarından biri olan Hıdırellez (Bahar Bayramı) gelenekleri, UNESCO tarafından 2017 yılında Türkiye ve Kuzey Makedonya ortak unsuru olarak ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kaydedildi. Hıdırellez’in listeye kazandırılmasında önemli rol oynayan ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Üyesi olarak görev yapan EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof. Dr. Metin Ekici hocamız, projemizin bilimsel danışmanlığını yapıyor. Söz konusu projede, Türkiye Cumhuriyeti ile Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı 11 Balkan ülkesi (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan) olmak üzere Türk Dünyası içerisinde yer alan toplam 12 ülkenin öne çıkan dijital gazeteleri araştırmaya dahil edilecek. Türkiye’de olduğu gibi Balkan ülkelerinde de her yıl kutlanmaya devam eden Hıdırellez, Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Dünyası ülkeleri arasında büyük bir iş birliğine dayalı yeni fırsatlar geliştirme potansiyeline sahip. Bu yönüyle projenin, Ege Üniversitesinin öncelikli bilimsel alanlarına ilişkin yenilikçi vizyonu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası 2040 Stratejisini güçlendirmede somut ve önemli bir katkı sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.

UNESCO logo kullanım izni verdi

UNESCO’nun projeye destek verdiğini belirten Doç. Dr. Bitirim Okmeydan, “Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) konulu bilimsel çalışmaları desteklemek adına her yıl bu konuda üretilen ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından uygun bulunan ulusal ve uluslararası etkinliklerde UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) logosunun kullanılmasına izin veriliyor. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile İletişim Fakültesi iş birliğinde Mayıs ayında düzenlenecek olan “SOKÜM ve Türk Dünyasında Hıdırellez Uluslararası Sempozyumu” etkinliği için bu logonun kullanılmasına yönelik gerekli izin, ilgili komisyon tarafından projemize de verildi. Bu destek sonucunda ‘Bahar Bayramı: Hıdırellez’ başta olmak üzere, somut olmayan kültürel miras unsurlarının geniş hedef kitlelere tanıtılıp duyurulması ve bu bağlamda proje konusunu oluşturan Türk Dünyası’nda Hıdırellez geleneğine ilişkin bilimsel bilginin yayılması ile hem ulusal hem de uluslararası boyutta projenin etkilerinin kalıcılık kazanacağını düşünüyoruz”  diye konuştu.

“Türk Dünyası 2040’ vizyonunu destekler nitelikte”

Projenin “Türk Dünyası 2040” vizyonunu da destekler nitelikte olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bitirim Okmeydan, “Türk Dünyası 2040 Vizyonu kültürlerarası iş birliği kararları çerçevesinde, Türk toplumları arasındaki benzer noktaları daha fazla keşfetmek, beraberlik duygusunu zenginleştirmek, kültürel diyalog ve etkileşimi güçlendirmek adına kararlar alınmıştır. Bu bağlamda üye devletlerin ilgili kurumları tarafından ortak sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetler geliştirmek ve Türk Dünyası’nın ortak kültürel mirasını korumak amacıyla UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi doğrultusunda iş birliği yapılmasına yönelik ortak eylemlerin desteklenmesine karar verilmiştir. Bizim projemiz de bu vizyonu destekler niteliktedir. Bununla birlikte projemiz, YÖK’ün ‘Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Öncelikli Sektörler ve Alt Alanlarla Eşleştirilmesi’ ekseninde, Ege Üniversitesi özelindeki öncelikli alanlardan olan “Dil, Kültür ve Sanat” başlığı ile uyum sağlayarak hem Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk toplulukları ile ilişki stratejisine hem de üniversitemizin vizyonu doğrultusunda bilimsel üretim politikasına katkıda bulunmaktadır. Projemiz, Hıdırellez’in dijital gazetelerdeki yansımalarına ve Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Dünyası ülkeleri arasında yeni ortaklıkların geliştirilmesine odaklandığından yine Ege Üniversitesinin hedeflerinden olan dijitalleşme ve uluslararasılaşma vizyonuna da katkı sağlama potansiyeli taşımaktadır” dedi.

Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibinde; EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, aynı anabilim dalında görevli Arş. Gör. Gökçe Emeç Yücesoy, EÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. E. Pelin Baytekin, Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi  Dr. Öğr. Üyesi Petek Durgeç ile Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden Dr. Öğr. Gör. Cudi Kaan Okmeydan yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.