enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2714
EURO
35,0867
ALTIN
2.468,05
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
21:32 Güney Kore’nin Changwon şehrinin itfaiye teşkilatından oluşan bir heyet Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nü ziyaret ederek incelemelerde bulundu
21:31 Nevşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ‘Aile ve Ailenin Önemi’ konulu konferans düzenlendi
21:29 Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner Engelsiz Yarınlar Buluşması”na katıldı
21:28 Konak’tan hazır giyim sektöründe kadın istihdamına yeni model
21:26 Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi yıl boyunca sürdürdüğü kurslarını yaz tatilinde de artırarak devam ettirecek
21:17 Başkan Ertaş, sahada çalışmaları inceledi
21:16 Başkan Ertaş, engelli öğrencinin dileğini gerçekleştirdi
21:15 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras: Ortakent için iki proje üzerinde çalışıyoruz
21:14 Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
21:13 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Eğitim atağımızla vizyon projelere imza attık”
21:10 YKS ücretleri Bayrampaşa Belediyesi’nden
20:29 Antalya Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 19 Mayıs’ta ücretsiz
20:28 Başkan Topaloğlu engellilerle bir araya geldi
20:27 Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Çiçek Bahçesi ziyaretçilerine kapılarını açmak için gün sayıyor
20:25 Malatya’da Hyundai-TEV Anaokulu Açıldı
20:23 Göynük Fen Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı yapıldı
20:10 İzmir Avrupa’ya daha yakın olacak
19:19 Başkan Duman’dan Gençlik Festivali’ne davet
19:17 Geyve Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı ile yapmış olduğu protokol ile basketbol sahalarının yapımına başlandı
19:16 Başkan Altay: “İsrail’e Uyguladığı Zulme Kayıtsız ve Şartsız Son Vermesi İçin Çağrıda Bulunuyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EBRD araştırması: Türkiye’de bankalar kadınlardan daha fazla kefil istiyor

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) araştırmasında, Türkiye’de kadın girişimcilerden kefil istenme oranının erkeklerden yüzde 26 daha fazla olduğunu ortaya koydu. EBRD Kıdemli Ekonomisti Brock, genç banka çalışanlarının, 45 yaş üstü banka çalışanlarına göre kadınlardan kefil isteme oranlarının daha yüksek olduğunu belirtti.

EBRD araştırması: Türkiye’de bankalar kadınlardan daha fazla kefil istiyor
14.12.2022
78
A+
A-

EBRD tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, Türkiye’de bankaların kredi verme sürecinde kadın ve erkek girişimciler arasında ayrımcılık yaptığı sonucuna varıldı.

Bloomberg HT’den Zeynep Bayar’ın haberine göre J. Michelle Brock ve Ralph De Haas tarafından kaleme alınan araştırmada, Türkiye’deki kadın ve erkek girişimcilerin kredi başvurularında koşulsuz onay alma oranının aynı olduğu fakat kadın girişimcilerden kefil istenme oranının erkeklerden yüzde 26 daha fazla olduğu belirtildi.

EBRD Kıdemli Ekonomisti J. Michelle Brock, Türkiye’de kadın girişimcilerin kredi başvuru sürecinde ayrımcılığa uğrama sebeplerini ve bu ayrımcılığın ülke ekonomisine olan sonuçlarını değerlendirdi.

Araştırma, küçük işletmelere verilen kredilerde cinsiyet ayrımcılığını ortaya koymak amacıyla 334 Türk banka çalışanı ile yapıldı. Raporda, ayrımcılığın esas olarak kredi başvurusunda bulunan ve erkek egemen sektörlerde çalışan kadınları etkilediği belirtildi. Diğer taraftan, genç banka çalışanlarının, 45 yaş üstü banka çalışanlarına göre kadın girişimcilerden kefil isteme oranlarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Brock, Türkiye’de aynı firmayı işleten ve aynı beceriye sahip iki işletmecinin aynı miktarda kredi talep ettiğini ancak kadın işletmecilerden kefil istenme oranının erkeklere göre yüzde 26 daha yüksek olduğunu söyledi. Kadın girişimcilerin babalarından ya da erkek kardeşlerinden kefil olmasını istediğini belirten Brock, bu durumun kadın işletmecinin sosyal çevresi için oldukça maliyetli bir hal aldığını dile getirdi.

Brock, kadınlardan kefil istenmesinin ülke ekonomisine olan etkisini değerlendirdiği konuşmasında, kadın işletmecinin kefil bulamaması durumunda projeyi rafa kaldırdığını ya da kadınların çoğunlukta olduğu başka bir sektöre yönelmek zorunda kaldığını belirtti. Kârlı bir projenin gerçekleştirilememesinin şirketin büyümesini etkilediğini söyleyen Brock, bunun da dolaylı olarak devlet için düşük vergi gelirine neden olduğunu dile getirdi.

‘Genç bankacılar kadınlara kredi vermekte daha temkinli’

Genç banka çalışanlarının, 45 yaş üstü banka çalışanlarına göre kadın girişimcilerden kefil isteme oranlarının daha yüksek olmasının nedenini değerlendiren Brock, şu ifadeleri kullandı:

“Aslında bu mantığa aykırı bir sonuç, çünkü genellikle gençlerin daha açık fikirli olmasını bekleriz. Ancak gerçek şu ki, kariyerinize ilk başladığınızda, özellikle bir çalışan olarak, bankanızın kredi verdiği bölümler hakkında öğrenmeniz gereken çok şey vardır. Kâğıt üzerinde oldukça iyi görünen bir adayın dosyasıyla ne yapacağınız konusunda kararsız olabilirsiniz ve perde arkasında farkında olmadığınız bir şeyler olabileceğinden endişeleniyorsunuzdur. Çünkü özellikle inşaat, gemicilik veya diğer erkek egemen sektörlerde kadınları görmeye alışık değilsinizdir. Bizim yorumumuz, belirsizlik ortamında bu genç çalışanların bir nevi para kaybetme riskini azaltmak için kefil isteyerek kendini korumaya ittiğidir.”

Ayrımcılığın önlenmesine yönelik 3 strateji belirlendi

Araştırmada, kadın girişimcilerin maruz kaldığı ayrımcılığın önlenmesi amacıyla 3 stratejinin uygulanması öneriliyor. Bunlardan ilki, kredi temin etmede görevli genç banka çalışanlarının bulunduğu gruplara daha kıdemli çalışanların eklenmesi.

İkinci olarak, örtük önyargıların gerçek dünyadaki etkisini hafifletmeye yönelik stratejilerin izlenmesi tavsiye ediliyor. Örneğin, bankaların kadınlara kefilsiz kredi vermek için şube düzeyinde hedefler belirlemesi ve bu hedefi karşılayamayan şubelerin sorumlu tutması gibi. Ya da, başarılı kadın girişimcilerin bankaların iç iletişim ve eğitim programlarına entegre edilmesi öneriliyor.

Üçüncü olarak, banka kredilendirmelerinin tamamen algoritmik karar verme yöntemi ile değiştirilebileceği öneriliyor. Ancak, raporda algoritmik kredi puanlamasının, örtük önyargılara eğilimli sektörlerde yüz yüze ayrımcılığı azaltabilirken, kredi verme açısından sosyal gruplar arasındaki eşitsizlikleri azaltmada başarısız olabileceği belirtiliyor.

Sonuç olarak, dünya genelinde kadın girişimcilerin erkek girişimcilere göre bankalardan daha az borçlandığı düşünüldüğünde, bu araştırma ile Türkiye’de de kadın girişimcilerin üretken kapasitesini yeterince kullanmasını engelleyen kredi kısıtlamalarıyla karşılaştıkları savunuluyor. Türk bankalarının yakın zamanda, bu araştırma özelinde şirket içi bir çalışma yapıp yapmayacağı da merak konusu.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.