enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

E-imzalar, 10 Ocak’ta Kimlik Kartlarına Yüklenmeye Başlıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz kasım ayında kimlik kartlarına gelecek yeni özelliği duyurmuştu. Buna göre elektronik imzalar (e-imza …

E-imzalar, 10 Ocak’ta Kimlik Kartlarına Yüklenmeye Başlıyor
07.01.2022
199
A+
A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz kasım ayında kimlik kartlarına gelecek yeni özelliği duyurmuştu. Buna göre elektronik imzalar (e-imza), bir ay içinde kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacaktı. Çipli kimlik kartlarına gelecek ve bürokrasiyi azaltacak bu yeni özellik hakkında bugün yeni bir açıklama yapıldı.

İçişleri Bakanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda e-imzanın kimlik kartlarına aktarılması işleminin 10 Ocak Pazartesi günü 50 ildeki nüfus müdürlüğünde başlayacağını açıkladı. Bakan, Ocak ayı sonunda da bu özelliğin 81 ilin nüfus müdürlüğünde aktif hale geleceğini belirtti. Açıklamaya göre e-imzalı çipli kimlik kartları, yakında Ziraat Bankası ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmaya başlanarak tüm Türkiye’ye yayılacak.

E-imza nedir?

Elektronik imza, ıslak imza ile aynı amaca hizmet eden, fakat fiziki ortamda değil, elektronik ortamda oluşturulan bir imza çeşididir. E-imzanın yapısıysa ıslak imzadan farklıdır. Belirli bir şekle sahip olmak yerine e-imza, karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan kişinin kimliğiyle örtüşen bir veridir. E-imza almak için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Kimliklere yüklenen e-imza ile neler yapılabilecek?

Çipli kimlik kartlarıyla birlikte kullanıma açılacak olan elektronik imza özelliği, bankalar ve finans kurumları, sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler ve şirketler ve üniversiteler başta olmak üzere pek çok yerde kullanım alanına sahip olacak. E-imza sayesinde gerçekleştirilebilecek işlemlere örnek olarak her türlü başvurular, vergi ödemeleri, elektronik oy verme işlemleri, e-sözleşmeler gibi işlemler verilebilir. Fakat bu işlemlerden hangilerinin uygulamaya konulacağı henüz bilinmiyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.