Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldi. Saat 04.08’de meydana gelen deprem İstanbul, Ankara, Bursa …
Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 5.9 büyüklüğünde, 6.81 derinliğinde deprem meydana geldi. Saat 04.08’de meydana gelen deprem İstanbul, Ankara, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Kocaeli, Bolu, Çankırı, Zonguldak ve Sakarya’da hissedildi.
Depremde bir kişi hayatını kaybederken, 68 kişi de yaralandı.
DÜZCE DEPREMİ, AFAD MERKEZİNDEN KOORDİNE EDİLİYOR
Ankara’daki AFAD Koordinasyon Merkezinde, depremin ardından, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı ve ilgili ekiplerin dahil olduğu 25 çalışma grubu görev alıyor. 24 saat esasın göre hizmet veren çalışma grupları, sahadaki personelle irtibat halinde, deprem bölgesindeki ihtiyaçların belirlenmesi ve karşılanmasına yönelik faaliyet yürütüyor.
Koordinasyon Merkezindeki yetkililer, ihtiyaçlara göre yönlendirme yapıyor, bölgeden anlık görüntüler bu merkeze iletiliyor.
BAKAN KURUM: ÇEVRE İLLERDEN TÜM EKİPLERİMİZİ DÜZCE’YE SEVK ETTİK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum deprem sonrası çevre illerden tüm ekipleri bölgeye sevk ettiklerini vurgulayarak “37 hasar tespit ekibimiz, 1 mobil laboratuvar aracı, 5 koordinasyon ve izleme aracımızla Düzce’de sahadayız. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hızla hasar tespitleri tamamlayıp adımlarımızı atacağız.” bilgisini verdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada ise Yapı işleri Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir, Konya, Kayseri, Denizli ve Ankara’dan aralarında mühendis ve uzmanların yer aldığı 74 kişiden oluşan 37 ekibin Düzce’ye ulaşarak, sahada çalışmalara başladığı bildirildi.
BAKAN SOYLU DEPREM BÖLGESİNDE: 8 BİN KONUTTA HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILACAK
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce’deki 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından kent merkezinde incelemelerde bulundu, sokakta bekleyişlerini sürdüren vatandaşlarla konuştu.
Bakan Soylu, “8 bin konutta özellikle Gölyaka’da hasar tespit çalışması yapılacak. Gerekli ekipler gönderildi. Valiliğin koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün koordinasyonunda gerekli taramalar yapılacak.” dedi.
KIZILAY’DAN 100’DEN FAZLA UZMAN PERSONEL BÖLGEYE İNTİKAL ETTİ
Türk Kızılaydan yapılan açıklamada, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde yaşanan depremin ardından Düzce, Ankara, İstanbul Afet Müdahale Merkezleri ile Bolu, Zonguldak, Yalova ve Sakarya Şube Başkanlıklarından 100’den fazla uzman personelin bölgeye intikal ederek, çalışmalara başladığı belirtildi.
Bölge şubelerinden de yüzlerce Kızılay gönüllüsünün Kızılay ekiplerine destek için sahaya çıktığı aktarılan açıklamada, bölgede 11 ikram aracıyla geceyi dışarıda geçirenlere beslenme ve sıcak içecek desteği verildiği, soğuktan etkilenmemeleri için de battaniye dağıtıldığı kaydedildi.
BAKAN YANIK: EKİPLERİMİZ KYK YURTLARI VE TOPLANMA ALANLARINDA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da “Düzce Gölyaka’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin etkilerini azaltmak amacıyla 5 araç 20 meslek elemanından oluşan 10 Psikososyal Destek Ekibi görevlendirdik. Ekiplerimiz KYK yurtları ve toplanma alanlarında vatandaşlarımıza destek verecek” açıklamasında bulundu.
1999 DEPREMINDE ECEVİT’I UYANDIRMAYA KIYAMAMIŞLARDI!
Devlet 17 Ağustos 1999 depreminde vatandaşlarına karşı çok farklı bir imtihan vermişti. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i yardımcıları uyandırmaya kıyamadığı için, Ecevit, deprem felaketinden saatler sonra haberdar olmuştu. Başbakan Ecevit konuyla ilgili yaptığı açıklamada birçok yerle telefon bağlantısının kurulamadığı ve hasar tespitinin henüz yapılamadı şekildeki ifadeleri döneme damgasını vurmuştu.
“HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL”
1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin evlerinden olmasına neden olan Gölcük depremini ile ilgili muhabirin sorusuna Beyazıt Öztürk “Yardım getiriyorsunuz, yardımın nereye gideceği belli değil. Çıkan cesetlerin nereye götürüldüğü belli değil, Kimin olduğu belli değil, sahibi belli değil, kafa bir yerde kol bir yerde. Çocuklar aç perişan anne-babalarını bulamıyorlar. Hastaneye gidiyor ama anası babası kim. nereye götürülüyor, hiç bir şey belli değil” cevabını vermişti.
“UYANDIRMAYA KIYAMADIK”
Gece saatlerinde yaşanan 1999 depreminde Marmara adeta yıkılırken dönemin başbakanı Ecevit ise evinde uyuyordu. Depremin yaşandığını sabah vakitlerinde öğrenen Ecevit’in bu durumunu yardımcıları ise ‘Uyandırmaya kıyamadık’ gibi trajikomik bir cümle ile ifade etmişti.
“2 GÜN OLDU BURAYA KİMSE GELMEDİ”
Depremin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen ne gelen vardı ne giden… Bırakın canlı bulmayı, ölülerini bile çıkaramayan depremzedeler isyandaydı.