Asteroit, meteoroidlerden daha büyük atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitler o kadar büyük ki 4,6 milyar yıl önce dünyaya …
Asteroit, meteoroidlerden daha büyük atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitler o kadar büyük ki 4,6 milyar yıl önce dünyaya bir asteroitin çarpması sonucu dinozorların neslinin tükendiği düşünülüyor.
Güneş Sistemi’ndeki asteroitlerin büyük bölümü, Jüpiter ile Mars arasında yer alan Asteroit Kuşağı’nda bulunuyor. Fakat bunlardan bazıları yörüngeden ayrılarak Güneş Sistemi’nin iç kesimlerine savrulabiliyor hatta Dünya yörüngesine kadar girebiliyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Dart misyonu asteroidin dünyaya çarpma olasılığının olduğu durumlarda ne yapılması gerektiğini anlama amacını taşıyor. Dart projesi kapsamında geçtiğimiz yıl uzaya bir araç gönderildi. Milyonlarca dolar değerinde olan uzay aracı Dimorphos adlı asteroide kasten çarptırılacak ve çarpmanın hızıyla, yörüngesi değiştirilmeye çalışılacak.
Bilim insanları, geçmişte dinozorların neslinin tükenmesinde olduğu gibi canlı yaşamına ve doğal çevreye büyük zararlar verebilecek çarpışma olasılığına karşı Dünya’ya yakın asteroitlerin yakından izlenmesi ve anlaşılmasının önemine dikkati çekiyor.
DART DENEYİNDE SONA GELİNDİ
Dünya’yı ileride yaşanacak bir felaketten korumak amacıyla geliştirilen Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) uzay sondası, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 24 Kasım 2021’de başarıyla fırlatılmıştı.
330 milyon dolarlık projeyle gerçekleştirilen ve SpaceX’in “Falcon 9” roketiyle fırlatılan uzay sondası DART’nin görevi, Dünya yörüngesine yakın hareket eden bir asteroide kasıtlı çarparak dönüş hızını ve hareket yönünü değiştirmek.
Her şeyin yolunda gitmesi durumunda DART’nin Eylül 2022’de, 160 metre çapındaki Dimorphos isimli asteroide yaklaşık 24 bin kilometre hızla çarpması bekleniyor.
Didymos asteroitleri Dünya’ya en yakın gök taşları olarak biliniyor ve DART’nin hedefteki asteroide çarpması Dünya’daki bir teleskop aracılığıyla gözlemlenebilecek.