enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Dünyanın en pahalı deneyinde sona gelindi! Bir uydu aracı asteroide kasten çarptırılacak

Asteroit, meteoroidlerden daha büyük atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitler o kadar büyük ki 4,6 milyar yıl önce dünyaya …

Dünyanın en pahalı deneyinde sona gelindi! Bir uydu aracı asteroide kasten çarptırılacak
29.06.2022
107
A+
A-

Asteroit, meteoroidlerden daha büyük atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Asteroitler o kadar büyük ki 4,6 milyar yıl önce dünyaya bir asteroitin çarpması sonucu dinozorların neslinin tükendiği düşünülüyor.

Güneş Sistemi’ndeki asteroitlerin büyük bölümü, Jüpiter ile Mars arasında yer alan Asteroit Kuşağı’nda bulunuyor. Fakat bunlardan bazıları yörüngeden ayrılarak Güneş Sistemi’nin iç kesimlerine savrulabiliyor hatta Dünya yörüngesine kadar girebiliyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) Dart misyonu asteroidin dünyaya çarpma olasılığının olduğu durumlarda ne yapılması gerektiğini anlama amacını taşıyor.  Dart projesi kapsamında geçtiğimiz yıl uzaya bir araç gönderildi. Milyonlarca dolar değerinde olan uzay aracı Dimorphos adlı asteroide kasten çarptırılacak ve çarpmanın hızıyla, yörüngesi değiştirilmeye çalışılacak.

Bilim insanları, geçmişte dinozorların neslinin tükenmesinde olduğu gibi canlı yaşamına ve doğal çevreye büyük zararlar verebilecek çarpışma olasılığına karşı Dünya’ya yakın asteroitlerin yakından izlenmesi ve anlaşılmasının önemine dikkati çekiyor.

DART DENEYİNDE SONA GELİNDİ

Dünya’yı ileride yaşanacak bir felaketten korumak amacıyla geliştirilen Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) uzay sondası, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 24 Kasım 2021’de başarıyla fırlatılmıştı.

330 milyon dolarlık projeyle gerçekleştirilen ve SpaceX’in “Falcon 9” roketiyle fırlatılan uzay sondası DART’nin görevi, Dünya yörüngesine yakın hareket eden bir asteroide kasıtlı çarparak dönüş hızını ve hareket yönünü değiştirmek.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda DART’nin Eylül 2022’de, 160 metre çapındaki Dimorphos isimli asteroide yaklaşık 24 bin kilometre hızla çarpması bekleniyor.

Didymos asteroitleri Dünya’ya en yakın gök taşları olarak biliniyor ve DART’nin hedefteki asteroide çarpması Dünya’daki bir teleskop aracılığıyla gözlemlenebilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.