enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6781
EURO
35,1848
ALTIN
2.445,62
BIST
10.373,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Hafif Yağmurlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
16:38 Konya’da susuz tarımla yetişen yerli buğdayın hasadını yapıldı
16:23 “Eskişehir’i daha iyi yerlere getireceğiz”
16:22 Talas’ta esnaf buluşmaları sürüyor
16:08 Bursa’da Kabotaj Bayramı coşkusu
15:54 Kayseri Büyükşehir’den matematik kampı
15:52 “Tam 8 yerde kazı çalışması sürdürüyoruz”
15:49 Son 16 Heyecanı İnegöl Kent Meydanında Dev Ekranda Yaşanacak
15:48 Başkan İbrahim Sandıkçı: “İlçemizin ulaşım ağını güçlendiriyoruz”
15:46 Galaxy Unpacked 2024 yaklaşırken Samsung Galaxy AI inovasyonlarını konu alan yeni bir reklam kampanyası başlattı
15:44 Baymak Akademi Yılın İlk Yarısında 1850 Sektör Profesyoneline Eğitim Verdi
15:36 Karacabey Belediyesi’nden çevre dostu hamle
15:09 Çayırova’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşanacak
15:08 Prof. Dr.Özdağ: Gerçek suçlular adalete teslim edilmeli
15:04 İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
14:52 Kabotajın coşkusu… Mudanya’da yağlı direkte bayrak için yarıştılar
14:49 Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor
14:48 Ekrem İmamoğlu, ‘İBB Tesislerinde Güneş Enerjisi Sistemi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu
14:46 Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi karasularında hakimiyet ve istiklalini bütün dünyaya ilan ettiği Kabotaj Kanunu’nun 98’inci yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı
14:40 Melikgazi Belediyesi ilçenin her mahallesinde kapsamlı ilaçlama çalışması yapıyor
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya’da Günler Gizemli Bir Şekilde Uzadı

2020 yılının temmuz ayında Dünya kendi ekseni etrafında hiç olmadığı kadar hızlı dönmüş ve bu yüzden bir gün 24 saatten tam 1.4602 milisaniye …

Dünya’da Günler Gizemli Bir Şekilde Uzadı
08.08.2022
130
A+
A-

2020 yılının temmuz ayında Dünya kendi ekseni etrafında hiç olmadığı kadar hızlı dönmüş ve bu yüzden bir gün 24 saatten tam 1.4602 milisaniye daha kısa sürmüştü. Geçtiğimiz ayın sonlarında bu durumun bir benzeri yaşanmış ve bir gün yine 24 saatten daha kısa sürmüştü. 29 Haziran 2022 tarihinde Dünya, kendi etrafındaki dönüşünü hızlı bir şekilde tamamlamış ve Dünya’da en kısa gündüz yaşanmıştı.

Tüm bunların nedenini Dünya’nın mükemmel bir şekilde küresel olmaması ve kendi ekseni etrafında sallanabilmesi olarak açıklayan bilim insanları şimdi de Dünya’daki günlerin gizemli bir şekilde uzadığını açıkladılar. Bu durum yalnızca zaman işleyişimizi değil aynı zamanda birçok teknolojiyi de etkiliyor. Gelin bu durumun nedenlerine hep birlikte bakalım.

Bir gün nadiren 24 saat sürüyor

Telefonlarımızdaki saatler bir günde tam olarak 24 saat olduğunu gösterse de Dünya’nın tek bir dönüşü tamamlaması için geçen gerçek süre değişebiliyor. Bu değişiklikler depremler ve fırtınalardan dolayı bile gerçekleşebiliyor. Yani bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre bir gün çok nadiren 24 saat sürüyor. Hatta birkaç milyar yıl önce bir Dünya günü yaklaşık 19 saatti.

Son birkaç yıldır, günün ne kadar uzun olacağını belirleyen ana faktör olan Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü gittikçe hızlanmaya, bu durum sonucunda da bir gün 24 saatten daha kısa sürmeye başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu olaya rağmen, bu hızlanma birden yavaşlamaya başladı. Yani günler tekrar uzamaya başladı ve bunun nedeni şu anlık bilinmiyor.

Son 50 yılda benzeri görülmemiş bir durum yaşanıyor

Bilim insanları, Dünya’nın etrafını gözlemleyebilmek için çeşitli teknikler geliştirilmeye başlandığından beri Dünya’nın dönme hızı hakkında çok kesin tahminler yapabiliyor. Bu tahminler ve bir atom saati arasında yapılan bir karşılaştırma, son birkaç yılda bir günün giderek kısaldığına dair bilgiler ortaya çıkardı.

Ancak gelgitler ve mevsimsel etkiler nedeniyle meydana geldiğini bildiğimiz dönüş hızı dalgalanmaları haricinde şaşırtıcı bir durum ortaya çıktı. 29 Haziran 2022’de Dünya’nın en kısa günü yaşanmasına rağmen, uzun vadeli yörünge 2020’den bu yana kısalmadan uzamaya kaymış gibi görünüyor. Bu değişim son 50 yılda benzeri görülmemiş bir şeydir ve bu değişikliğin nedeni belli değil.

Bilim adamları, gezegenin dönüş hızındaki bu son, gizemli değişikliğin, “Chandler yalpalaması” adı verilen bir fenomenle alakalı olabileceğini ifade ettiler. Ayrıca radyo teleskoplarından yapılan gözlemler de son yıllarda yalpalamanın azaldığını gösteriyor; ikisi bağlantılı olabilir.

Makul olduğu düşünülen son bir olasılık ise Dünya’nın içinde veya çevresinde belirli hiçbir şeyin değişmemiş olmasıdır. Dünyanın dönüş hızında geçici bir değişiklik meydana getirmek için diğer periyodik süreçlerle paralel olarak çalışan uzun vadeli gelgit etkileri olabilir.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.