enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6445
EURO
36,5099
ALTIN
2.932,35
BIST
9.674,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Dünya nüfusu 8 milyar oldu! BM: Sürdürülebilir yaşam için çağrıda bulunuyor

15 Kasım 2022’de dünya nüfusunun 8 milyar olacağı tahmin ediliyordu. Dünya nüfusuna dün 8 milyarıncı bebek geldi. 8 milyar insanın tamamının …

Dünya nüfusu 8 milyar oldu! BM: Sürdürülebilir yaşam için çağrıda bulunuyor
16.11.2022
85
A+
A-

15 Kasım 2022’de dünya nüfusunun 8 milyar olacağı tahmin ediliyordu. Dünya nüfusuna dün 8 milyarıncı bebek geldi. 8 milyar insanın tamamının başarılı olabileceği bir dünya için BM, Sürdürülebilir Kalkınmayı Hedefleyen dayanışma çağrısında bulundu.

Küresel nüfusun 15 Kasım 2022’de 8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyordu. UNFPA’nın yayımladığı rapora göre, dünyanın 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2100’de 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da küresel nüfusun genel büyüme hızının yavaşladığının bir işareti oluyor.  Dünya nüfusundaki artışın en önemli nedeni olarak Asya’daki orta gelirli ülkelerdeki nüfus artışı olduğu belirlendi.

Dünya nüfusu 8 milyar oldu! BM: Sürdürülebilir yaşam için çağrıda bulunuyor

“HİNDİSTAN ÇİN’İ GERİDE BIRAKACAK”

Verilere göre Asya’da bulunan orta gelirli ülkeler, son 10 yıldaki büyümenin çoğunu oluşturduğu saptandı.2011’den bu zamana kadar yaklaşık 700 milyon insanın dünyaya geldiği bildiriliyor. Hindistan ise yaklaşık 180 milyon insanı dünyaya kazandırdı. Gelecek yıl dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’i geride bırakacağı ileri sürülüyor. Afrika, nüfusunun ise 2038’e kadar 2 milyara ulaşması bekleniyor. Avrupa’nın gelecek dönemlerde nüfusunun artması ise negatif yönde olacağı yorumlanıyor.

Hindistan Çin nüfusunu geçiyor

400 MİLYONDAN FAZLASI 65 YAŞ ÜSTÜ!

7 milyardan 8 milyara çıkan nüfusun  Bm Genel Sekreteri António Guterres BM bildirisinde, “insanlığın gezegen için ortak sorumluluğunu göz önünde bulundurarak çeşitliliği ve ilerlemeleri kutlamak için bir fırsat” olduğunu dile getirdi. Buna karşılık gelecek nüfusun 400 milyonundan fazlası 65 yaş üstü olacağı öngörülüyorken, yetişkin bireylerin artışı ise 30-64 olacağı söyleniyor.

65 yaş üstü nüfus da artış var

DÜNYA İÇİN TEMEL ENDİŞE DEVAM EDİYOR!

Nüfusuna artması, yaşanan iklim değişiklikleri nedeniyle kaynak kıtlığıyla karşı karşıya kalınması ilerleyen zamanalar da daha fazla zorluğun beklediği bilim insanları tarafından bildiriliyor. Kaynak sıkıntısının özellikle Afrika ülkelerinde büyük bir sorun olarak ortaya çıkacağı ileri sürülüyor. Nüfusun artması ve beraberinde kıtlık, ayrımcılık, kaynakların orantısız kullanımı gibi durumları artırırken; göç, şiddet gibi durumları da beslemektedir.

Dünya nüfusunda artış endişelendiriyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK VİDEO;

TRT ortak yapımıyla Sezai Karakoç Belgeseli bu akşam başlıyor!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.