Okulların açılacağı şu günlerde her ailenin kabusu çocuğunun başarısı olma ihtimali. Şikayetlerin başında ise “dikkat dağınıklığı” geliyor. Doğal …
Okulların açılacağı şu günlerde her ailenin kabusu çocuğunun başarısı olma ihtimali. Şikayetlerin başında ise “dikkat dağınıklığı” geliyor. Doğal olarak da aileleri çocuklarının okul hayatı ile endişelendirir durumda.
İlerleyen dönemde dikkat dağınıklığı çocukların hayatlarını oldukça olumsuz etkilemektedir. Telefon ve tablet kullanımı da dkkat dağınıklığını tetikler durumda. Genetik etkileri de eklediğiniz zaman ileriki yaşları da etkileyecek önemli bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz.
DİKKAT DAĞINIKLIĞININ ÇÖZÜMÜ NELERDİR?
Çocuklara verilecek sorumluluklar ve kazandırılacak alışkanlıklar ile bu durumun önüne geçilebileceğini belirten Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı çocuklarda dikkat dağınıklığıyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
En temel sebeplerinden bir tanesi genetik durumlardır diyen Sarı, “Anne ya da babada dikkat eksikliği varsa; çocukta olma ihtimali de yüksektir. Doğum esnasında beynin dopamin sistemindeki bazı işlevlerin bozukluğu durumlarında da ortaya çıkabilir.” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı; “çocuğunuzu gözlemleyin, davranışlarını takip edin” diyerek, dikkat dağınıklığının bilinen diğer belirtilerini de sıraladı.
DİKKAT DAĞINIKLIĞININ TEDAVİ SÜRECİ
Dikkat dağınıklığının tedavi süreçlerine de değinen Uzman Dr. Ersin Sarı,
“Dikkat eksikliğinde tedavi edilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Tedavi yöntemi belirlenirken; yaş, cinsiyet ve hastalığın derecesi önem arz etmektedir. Bununla beraber hiperaktivite ile beraber bulunan dikkat dağınıklıkları için daha farklı yöntemler uygulanabilir. Tedavi yöntemlerinden biri ilaç tedavisidir. Kısa, orta ve uzun dönem olmak üzere, üç kategoride ilaç tedavisi toplanabilir. Daha net bir teşhis için, hastanın doktorla birkaç kez görüşmesi gerekebilir. Çocuklar için ilaçla tedavi daha farklı uygulanabilir. Bazı ilaçlar üç yaşından büyük, bazı ilaçlarsa altı yaşından büyük çocuklar için daha uygundur. İlaçların kullanımıyla beraber çocuklarda ki hiperaktivite sorununun da ortadan kalktığı söylenebilir. İlaçların ciddi bir yan etkisi olduğu görülmemiştir. Nadir de olsa bazı durumlarda kilo kaybı, baş ağrısı ve gerginlik gibi durumlar yaşanabilir.” şeklinde konuştu.
DOĞRU TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Bununla beraber dikkat eksikliği başka nedenlere de bağlı olabilir. Bu nedenler özenle araştırılmalı ve gerekenler yapılmalıdır. Ebeveynler, çocukta farklı sebeplerden kaynaklanan sorunların dikkat eksikliği olduğunu düşünebilir. Bu sebeplerle yanlış teşhis ve çocukta gereksiz yere ilaç kullanılması söz konusu olabilir. Çocuğun psikolojisi, davranışları ve nedenleri iyice araştırılmalı ve sorunun asıl sebebi tespit etmek gereklidir.