enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2150
EURO
34,7798
ALTIN
2.449,60
BIST
10.329,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
20°C
SON DAKİKA
17:08 Savunma Sanayii’den ASELSAN’a 30 milyon dolarlık sipariş
17:07 Yapay Zeka Çalıştayı, Bilim Merkezinde başladı
17:06 Başkan Büyükkılıç, Yerel Yönetimler Mevzuat Bilgilendirme Eğitimi Programı’na katıldı
16:51 Erdoğan Bahçeli ile buluştu
16:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa çözümü hızlandıracak
16:36 Ata tohumlarından üretilen fidelere büyük ilgi
16:20 Talaslı kursiyerlerden Huzurevi’ne ‘Anneler Günü’ ziyareti
16:08 Stres Yok, ZEYGEM Var..!
15:57 Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu’ndan turistlere İzmir daveti
15:56 Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı namaz sonrasında vatandaşlarla hasbihal etti
15:55 Nevşehir Belediyesi’nin Otolife Dergisi iş birliği ile düzenleyeceği 1. Nevşehir Oto Show etkinliği 13 Mayıs Pazartesi günü başlıyor
15:36 Gemlik halkı, Başkan Deviren’den çözüm istiyor
15:23 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Arapapıştı Kanyonu 11 Mayıs Cumartesi günü turizme açılıyor
15:21 Sanayide çarklar dönüyor!
15:20 Başkan Aras: “Öğrenciler için sefer ağını genişletiyoruz”
15:01 Canik’te Annelere Özel Seminer
15:00 Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı M. Rahmi Koç’tan Başkan Mesut Ergin’e ziyaret
14:58 Başkan Altay: “Engelleri Hep Birlikte Kaldırıyoruz”
14:57 Başkan Büyükakın: Amatör spor kulüplerimize destek olmak için buradayız
14:56 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay 83. Dünya SKAL Kongresi’nin tanıtım toplantısında konuştu İzmir turizmde sıçrama yaşaması gereken bir dönemde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Domuz gribi ve soğuk algınlığı nasıl ayırt edilir?

İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.

Domuz gribi ve soğuk algınlığı nasıl ayırt edilir?
26.12.2022
185
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Domuz gribi belirtileri nelerdir? Kimler grip aşısı olmalı?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Servet Öztürk merak edilen soruları yanıtladı.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnfluenza A (H1N1) virüsüne maruz kalmış kişilerde 1-2 günlük bir kuluçka döneminden sonra aniden belirtiler görülmeye başlanır. Domuz gribine işaret eden bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

Yüksek ateş, Baş ve eklem ağrısı, Yorgunluk ve halsizlik, Öksürük , Üst solunum yolu akıntısı

Domuz gribine görülen yüksek ateş 5 güne kadar sürebilir. Herhangi bir kronik hastalığı olmayan kişilerde doğru tedavi ve sağlıklı bir beslenme ile bu belirtiler genellikle bir hafta içinde yok olur. İyileştikten sonra hasta bir süre daha kendini halsiz hissetmeye devam edebilir. Hastanın kronik bir rahatsızlığı varsa veya yaşlıysa yaşamı tehdit eden komplikasyonlar görülebilir bu komplikasyonlara en çok akciğerde rastlanır. Virüsün veya hastalık sırasındaki bakterilerin etkisiyle zatürre görülebilir.

DOMUZ GRİBİ VE SOĞUK ALGINLIĞI NASIL AYIRT EDİLİR?

Birbiri ile benzer belirtiler gösteren influenza ve soğuk algınlığı genellikle birbirine karıştırılır. Her iki hastalığın temelinde viral bir enfeksiyon olsa da farklı virüsler tarafından meydana gelir.

Bu iki viral hastalığın arasındaki en önemli fark domuz gribinde ateş olması; soğuk algınlığındaysa olmamasıdır. Ayrıca soğuk algınlığı esnasında kişiler genellikle günlük rutinlerine devam edebilirken domuz gribi aşırı derecede eklem ağrısı ve halsizliğe yol açabilir bu nedenle kişiler dinlenme ihtiyacı duyar. Her iki hastalıkta da burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve öksürük olabilir.

DOMUZ GRİBİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Domuz gribi, kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar birkaç saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda bulunan kişilerin maske kullanımı ve el hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. COVID-19 salgını sırasında oluşan sosyal mesafe, maske ve dezenfektan kullanımı gibi alışkanlıkların devam ettirilmesi kişileri influenza A virüsüne karşı koruyacaktır.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İnfluenza semptomları başladıktan sonraki 48 saat içerisinde başlanacak antiviral tedavinin etkinliği oldukça yüksektir. 48 saatten sonra başlanan tedavinin etkisi oldukça düşüktür. Bu nedenle erken teşhis için özellikle influenza tanılı kimseyle temas eden, ateş, baş ve yaygın vücut ağrısı olan hastaların test yaptırmaları erken tedavi için uygun olacaktır.

Doktor tarafından reçete edilen antiviral ilaçların yanında; ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçlar, dengeli beslenme, bol sıvı alımı ve yatak istirahati bu hastalığın tedavisine önemlidir. Sanılanın aksine bu hastalıkta antibiyotik etkili değildir. Antibiyotik tedavisi ancak domuz gribine ek olarak gelişen bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda, doktor tarafından önerildiğinde kullanılabilir.

GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?

Maske kullanımı, sosyal mesafe ve el hijyenine özen gösterilmesinin yanı sıra gripten korunmadaki en etkili yöntem aşıdır. Her yıl düzenli olarak yenilenmesi gereken aşıların içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri dikkate alınarak hazırlanır. Aşı, 6 aydan büyük ve yumurta alerjisi olmayan herkese önerilse de bazı grupların aşı olması diğer gruplara nazaran daha önemlidir. Eğer siz de aşağıdaki gruplardan birine giriyorsanız yıllık grip aşınızı olmalısınız;

  • 50 yaş ve üzeri kişiler
  • Palyatif bakım alanlar
  • Huzur evinde kalanlar
  • Kronik akciğer ve kalp hastalıklarına sahip kişiler
  • Kronik böbrek hastalığına sahip kişiler
  • Şeker hastalığı olanlar
  • Otoimmün hastalığı olanlar
  • Hamileler
  • Sağlık çalışanları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.