enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
23:42 Nevşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara çeşitli türde 50 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtılacak
23:40 Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi
23:25 Başkan Tugay: “Biz bütün Makedonya ile kardeşiz”
19:06 Bursa’da yemek sanayicilerinden gastronomi hamlesi
18:50 Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu
18:40 Mahalle kadın derneklerinden Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
18:38 Küresel rapor açıklandı… 10 riskin 5’i çevreyle ilgili
18:37 Yem sektörüne akademik ve bilimsel çalışmalarla yön veriyor
18:36 Temren hedefleri imha etti
18:34 Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı
18:33 Çılgın ikramiye tutarı 300 milyon TL’yi aştı
18:32 Başkan Dr. Cemil Tugay, Dünya Bankası yetkilileri ile bir araya geldi
18:31 Antalya Büyükşehir ve ASAT’ın 2023 mali yılı kesin hesapları oy birliğiyle kabul edildi
18:29 Başkan Topaloğlu pazar esnafını ziyaret etti
18:28 Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Mesut Ergin, Uluslararası Konferansta UNESCO Dünya Mirası Süreci’ni anlattı
18:23 Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi Desteğiyle Yenilendi
18:07 İzmir afetlere dirençli kent olarak öne çıkacak
18:06 İzmit’te ibadethanelerde hijyen çalışması sürüyor
17:55 İzmit’te Modern Hayvan Pazarı’nda satışlar 27’sinde başlıyor
17:54 Bursa Büyükşehir’den emeklilere destek çeki… Başvurular başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Karadeniz’de ‘katil arı’ya karşı 30 bin böcekle mücadele

Toplamda 30 bin yok edici böcek, ‘gal arısı’na karşı mücadele edip, yayılımını durduracak. İl Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, “Kimyasal mücadele …

Doğu Karadeniz’de ‘katil arı’ya karşı 30 bin böcekle mücadele
14.11.2022
74
A+
A-

Toplamda 30 bin yok edici böcek, ‘gal arısı’na karşı mücadele edip, yayılımını durduracak. İl Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, “Kimyasal mücadele hem uygun değil hem düşündüğümüz bir metot değil. Biyolojik mücadele yapmak zorundayız” dedi.

Ana vatanı Çin olan, Türkiye’de ilk kez 2013’te Yalova’da ortaya çıkan, halk arasında ‘katil arı’ ya da ‘gal arısı’ olarak bilinen ‘Dryocosmus kuriphilus’ türü böcek, 2021’de Doğu Karadeniz ormanlarında da görüldü. Trabzon’un Maçka, Arsin, Araklı ve Sürmene ilçelerinde istila ettiği kestane ağaçlarını kurutan, ağaç içlerine yerleşerek, yuva yapan böceğe karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

Ormanlarda tarama yapan İl Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yayılım alanı genişleyen ‘gal arısı’nın yuvalandığı ağaçları tespit etti. Bu kapsamda; Yalova’dan getirilip, bir süre bekletildiği laboratuvar ortamından çıkartılan 7 bin ‘torymus sinensis’ isimli yok edici böcek, ormanlara bırakıldı. Toplamda 30 bin yok edici böcek, ‘gal arısı’na karşı mücadele edip, yayılımını durduracak.

‘LABORATUVARDA SAKLIYORUZ’

Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, Türkiye’de ilk kez Yalova’da görülen ‘gal arısı’nın tüm bölgelere hızla yayıldığını söyledi. Böceğin görüldüğü her bölgede biyolojik mücadele yürütüldüğünü belirten Yılmaz, “Yöremizde 2021 yılında ilk defa Maçka, Arsin ve Araklı civarında tespitini yaptık. Buna mukabil olarak bunun yırtıcısı olan ‘torymus sinensis’ türü böceklerin bulunduğu 7 bin adet gali, Yalova’dan getirtip 2022 yılı Mayıs-Haziran aylarında laboratuvarda çıkartıp, Arsin bölgemizdeki sahada doğaya saldık. Bu yıl sonbaharda da yırtıcı böceğin yerleştiği galleri, laboratuvarımızda topladık” dedi.

‘MAYIS AYINDAN İTİBAREN ÇIKARTACAĞIZ’

‘Katil arı’nın yaşadığı galin içine yerleşip, larvaları yiyen ‘torymus sinensis’ böceklerinin, erken çıkmaması için laboratuvarın soğuk hava kısmında muhafaza edildiğini aktaran Yılmaz, “Laboratuvarımızda sakladığımız faydalı böcekleri, biyolojisine uygun olarak, mayıs ayından itibaren bulundukları gallerden çıkartacağız. Yine bu yıl Yalova’dan getirteceğimiz 30 bin yeni galin içerisindeki böcekler ile birlikte, haziran-temmuz gibi mücadele için sahaya bırakacağız” diye konuştu.

‘UZUN SÜREÇLİ BİR MÜCADELE OLACAK’

‘Gal arısı’ ile mücadelenin uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Yok edici böceklerinin faydasını, yerleştiği gallerdeki çıkışına göre tespit edeceğiz. Gelecek yıl baharda galler açılmaya başlayınca içindeki faydalı böceklerin sayısı, mücadelemizdeki başarıya dair işaret verecek. Takibini yapacağız. Dünyadaki mücadele şu anda bu şekilde yürütülüyor. Kimyasal mücadele hem uygun değil hem düşündüğümüz bir metot değil. Zaten doğaya uygunluk açısından bölgemizde kimyasal mücadele yapmıyoruz. Biyolojik mücadele yapmak zorundayız. Uzun süreçli bir mücadelemiz olacak” dedi.

KAYNAK: DHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.