enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Doğalgazda kısıntının sürmesi sanayiciyi tedirgin ediyor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci doğalgazda kısıntının yüzde 20’ye düşürülmesinin bile sanayiciyi tedirgin ettiğini belirterek …

Doğalgazda kısıntının sürmesi sanayiciyi tedirgin ediyor
02.02.2022
173
A+
A-

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci doğalgazda kısıntının yüzde 20’ye düşürülmesinin bile sanayiciyi tedirgin ettiğini belirterek, “Özellikle metal sektöründe kısıntı devam ettikçe üretim eksik olacak. Yüzde 80 tüketimde işimizi tam manasıyla görme şansımız yok” diye konuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı sanayi tesislerinde yüzde 40 uyguladığı doğalgaz kısıntısını yüzde 20’ye düşürdü. Fakat sanayiciler bu kısıntının da üretimi etkileyeceği endişesi yaşıyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Kısıntının devam etmesi sanayiciyi tedirgin ediyor. Özellikle metal sanayi doğalgaz esaslı üretim odaklı. Dolayısıyla doğalgazın yüzde 80 bile olması bizim işimizi hala sekteye uğratıyor” dedi.

“Bu oran, işletmelerin işini görüyor anlamı çıkartılmamalı” diyen Keçeci, “Çünkü metal sektöründe üretime başladığımız andan itibaren önemli bir zaman dilimi, doğalgaz kullanarak metali, bakırı, demiri, ürünü ısıtmakla geçmektedir. Bu nedenle işi kapatırken yani üretimi sonlandırırken de aynı şekilde doğalgazı kullanarak bu tedbirleri almak gerekir” diye konuştu.

‘ÜRETİMİ ETKİLEMEYE DEVAM EDİYOR’

Kısıntının üretimi etkilemeye devam ettiğini belirten Keçeci, “Üretime dönük olarak işletmelerimiz bugün de halen yüzde 60 oranlarında eksik çalışıyorsa, yüzde 80’de de aksak ve eksik çalışıyor olacak” dedi.

Keçeci, “Sanayici, özellikle 24 saat çalışan işletmelerde, bu eksikliğin dur-kalk, fırınları soğut ve yine fırınları tekrar ısıtın anlamına geliyor ki bu hem enerji sarfiyatı açısından önemli ekstra bir gider, hem de kullanış açısından önemli bir zaman kaybını içeriyor. Onun için bizim halen işletmelerimizde bugünden itibaren başlayan yüzde 80 tüketim olayında işimizi tam mânâsıyla görme şansımız yoktur” diye konuştu.

İHRACAT PAZARLARINDA KAYIP ENDİŞESİ

‘Bir an önce doğalgazın yüzde 100 olarak işletmelerimize verilmesini bekliyoruz’ diyen Keçeci, şöyle devam etti:

“Önemli taahhütlerimiz ve önemli ihracat bağlantılarımız var. Bu bağlantılarımızla birlikte özellikle bunların yerine getirilemeyişi söz konusu olursa uzun yıllardır kazandığımız müşteri potansiyelimizi kaybetmekle karşı karşıya kalırız.

Bu nedenle bizler, daha fazla maliyete ve daha fazla enerji giderine maruz kalmamak için bir an önce doğalgazın işletmelerimizde yüzde 100 devreye alınmasını istirham ediyoruz. Biz sanayiciler olarak şu anda hammadde, nakliye, finans erişimi demiyoruz ama bugün bizim için olmazsa olmaz en önemli konumuz doğalgazın yüzde 100 işletmelerimize gelmesidir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.