enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6492
EURO
36,3613
ALTIN
2.928,71
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Doğalgaz konusunda kötü haber geldi! O tarihte patlayacak

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Avrupa’da bir enerji krizini önlemek için 5 maddelik bir eylem planı hazırladı. UEA Başkanı Fatih Birol, uzun …

Doğalgaz konusunda kötü haber geldi! O tarihte patlayacak
20.07.2022
85
A+
A-

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Avrupa’da bir enerji krizini önlemek için 5 maddelik bir eylem planı hazırladı. UEA Başkanı Fatih Birol, uzun ve sert geçebilecek bir kış olasılığına hazırlanmak için Avrupa’nın önümüzdeki birkaç ay içinde doğalgaz tüketimini büyük ölçüde azaltması gerektiğini belirtti.

Yapılan açıklamada, bir Doğalgaz krizini önlemek için atılması gereken adımlar arasında, enerji sektöründe doğalgaz kullanımının azaltılması, termik santrallerin işletilmesi konusunda işbirliği, soğutma standartlarını belirleyerek ev elektriğinde talebin azaltılması, Avrupa Birliği (AB) genelinde acil durum planlamasına uyumluluk ve talebi azaltmak için daha önce Almanya’da da kullanılan açık arttırma sisteminin getirilmesi yer aldı. Birol’a göre AB, ana tedarikçi Rusya’dan uzaklaşarak ilerleme kaydetmiş olsa da arzın tamamen kesilmesi ihtimali de dahil olmak üzere Rusya’dan yapılacak sevkıyatlardaki belirsizlik sürüyor. Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatınınsa şimdiden rekor seviyelere geldiği ifade edildi.

CİDDİ ARZ SIKINTISI VAR

UEA’ya göre önümüzdeki üç ay içinde fazladan 12 milyar metreküp veya yaklaşık 130 LNG tankeri düzeyinde tasarruf yapılması gerekiyor. Birol, “Avrupa gaz deposunu kıştan önce yeterli seviyelere getirmeye yönelik ilk adım, Avrupa’nın mevcut gaz tüketimini azaltmak ve tasarruf edilen gazı depoya koymak. Avrupa’nın depolama alanlarını yüzde 90’a kadar doldurmayı başarsa bile Rusya’nın sevkıyatı bütünüyle kesmesi durumunda yine de ciddi arz sıkıntısı riski var. Depolama eşiği güvence altına alınmadan Rus akışları durursa risk daha da yükselecek. Nükleer üretimin yanı sıra geçici olarak kömür ve petrol kullanımını artırarak enerji sektöründe doğalgaz kullanımı azaltılmalı. Termik santrallerin ulusal düzeyde ve Avrupa düzeyinde işletilmesi konusunda sıkı işbirliği gibi doğalgaz ve elektrik operatörleri arasında ortak çabalar geliştirilmeli” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.