Demir eksikliği, büyük-küçük hemen hemen her yaştaki kişinin başına gelebilecek bir sağlık sorunu olup önlem alınmaması halinde daha tehlikeli …
Demir eksikliği, büyük-küçük hemen hemen her yaştaki kişinin başına gelebilecek bir sağlık sorunu olup önlem alınmaması halinde daha tehlikeli rahatsızlıkların temelini oluşturur. Özellikle hamile kadınlar ve gelişme çağındaki çocuklar için oldukça tehlikeli bir durum olan demir eksikliği, ilaç kullanmanın yanında beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi tavsiye edilir. Böylece daha kısa sürede demir anemisi hastalığını sonlandırılabilir.
Birçok hastalığın temeli olarak kabul edilen demir eksikliği, önlem alınıp tedavi edilmezse uzun vadede daha riskli hastalıklara neden olabilir. Bunun için uzman bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi, bu tedavinin yanında da sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması gerekir. Demir eksikliğinin belirtileri şöyledir:
Öğrenme zorlukları
Halsizlik ve yorgunluk
Nefes darlığı
Baş ağrısı
Huzursuz bacak sendromu
Cansız ve kuru cilt
Saç dökülmesi
Kalp çarpıntısı
Tırnak kırılması
Demir mineralinin eksik olması, kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Vücut direncinin zayıflamasından kaynaklı olarak sık sık hasta olmaya başlar. Demir minerali eksikliğini tamamlamak için pekmez, yumurta gibi zengin besin değerlerine sahip gıdaların bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Demir eksikliğine iyi gelen besinler:
Kırmızı et, yumurta ve balık eti
Pekmez çeşitleri
Kırmızı meyveler
Portakal
Malzemeler:
1 adet kırmızı elma
1 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı gül suyu
1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
Kırmızı elmanın kabukları soyulur ve rendeden geçirilir. Ardından içerine 1 çay kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı gül suyu eklenip karıştırılır. Son olarak tarçın da eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan şurup sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketilir. Şifa olsun…