enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
14:56 Konya’da arıtılan sular tarım arazilerinde kullanılacak
14:55 İstanbul’un 9 ilçesinde yılların ihmaline son verildi
14:54 Irak’ın kuzeyinde 9 terörist etkisiz!
14:52 Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) köklü kuruluşu İSKİ, kentin altyapısını modernize etmek amacıyla projelerini teker teker uygulamaya koyuyor
14:51 Nilüfer Çocuk ve Gençlik Korosu Kıbrıs’ta alkışları topladı
14:50 İleri sürüş motosiklet eğitimleri Yenişehir Belediyesinin destekleriyle veriliyor
14:48 Yapay zekanın kalbi Tulpar T6 V2.1.5’te atıyor
14:46 Keşif Sezonu: 4. Aşama Şimdi Oyunda!
14:45 Neova Sigorta’dan dijital gelişim için şirket içi eğitim programı: Dijital Düşün’üyorum
14:44 Girişimlerimiz Sonucunda KPSS Sınavları Çorlu’da Da Gerçekleştirilecek
14:43 Selçuklu Belediyesi Hatice Hatun Çocuk Mektebi kursları yaz döneminde de eğitimlere devam ediyor
14:42 Şimşek: “Edirne Saraylarının 23 yıldan sonra yapım aşamasından mutlu oldum”
14:40 Bakan Tunç: Uzlaşıyla TBMM’den de geçeceğine inanıyorum
14:32 Karşıyaka, Srebrenica soykırımını unutmadı!
14:31 Başkan Yıldız’dan Gece Mesaisi
14:29 Başkan Aras, İlk 100 Günde Yapılan Projeleri Anlatacak
14:28 DEÜ Avrupa’daki Yükselişini Sürdürüyor
14:22 Bozdoğan-39’da 36 piyade tüfeği ele geçirildi!
14:14 Konya Büyükşehir’in Çumra’ya Kazandıracağı Tesiste Arıtılan Atık Sular Tarım Arazilerinde Kullanılabilecek
13:52 Rekorlar Kitabı’na giren en küçük okunabilir kitap Türkiye’den
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğal Afetlerde Salgın Hastalık Tehditine Dikkat Edilmeli

Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi, İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. Füsun Topçugil, doğal afetlerde salgın tehditi hakkında bilgilendirdi.

Doğal Afetlerde Salgın Hastalık Tehditine Dikkat Edilmeli
07.03.2023
88
A+
A-

Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi, İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı

Uzm. Dr. Füsun Topçugil, doğal afetlerde salgın tehditi hakkında bilgilendirdi.

Deprem, kasırga, sel veya orman yangını gibi büyük doğal afetlerin ardından, insan yaşamı ve sağlığına yönelik yaralanmalar, travma, susuzluk, açlık gibi çok sayıda risk bulunmaktadır. Bu durumlarda suya erişimin kısıtlı olduğu kalabalık barınma alanlarında bir başka tehlike daha pusuya yatmış olabilir: salgın hastalıklar.

Doğal afetler bulaşıcı hastalıkların yayılmasına dair önlemlerin alınmasını da engelleyebilmektedir. Hijyen, sanitasyon ve aşılama da doğal afetlerin etkisiyle bozulur. Sanitasyon, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve tekrar kazanılması adına yapılan çalışmalar bütününe denir. Sanitasyon çalışmaları ile tüm koşulları halk sağlığı standartlarına uygun hale getirmek amaçlanır.

Ayrıca, afetin etkilediği bölgesel koşullar nedeniyle bağışıklık sistemleri de zayıflayan insanların sınırlı alanlarda, yetersiz su ve hijyen olanaklarıyla gruplar halinde barınıyor olması bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlar.

Doğal afetlerden sonra ortaya çıkabilecek en yaygın ve ölümcül salgın hastalıklardan bazıları şunlardır:

Gastrointestinal bozukluklar: Temiz olmayan yiyecek ve su kaynakları yoluyla yayılabilen ve tedavi edilmezse dehidrasyona ve ileri aşamalarda ölüme neden olabilen kolera, tifo ve dizanteri gibi hastalıklar bu grupta sayılabilir.

Solunum yolu hastalıkları: Kalabalık alanlarda yakın temas yoluyla kolayca yayılabilen ve özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan kişiler gibi hassas grupları daha çok etkileyen grip, zatürre ve tüberküloz gibi hastalıklar bu kategoridedir.

Vektör kaynaklı hastalıklar: Sıtma, kuduz, leptospiroz enfekte sivrisineklerin diğer böceklerin veya fareler yoluyla yayılabilen çeşitli virüsler gibi canlılar yoluyla yayılan hastalıklardır.

Cilt hastalıkları: Ciltten cilde temas, kontamine nesneler ve kötü hijyen uygulamaları yoluyla yayılabilen uyuz ve mantar enfeksiyonları gibi hastalıklar da doğal afetlerde yayılabilen hastalıklar arasındadır.

Bir doğal afetin ardından salgın hastalıkların yayılmasını önlemek ve kontrol altına almak için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha fazla bulaşı engellemek amacıyla hastaların hızlı bir değerlendirmesinin yapılarak tedavi edilmesi ve gözetim altında tutulması.
  • El yıkama istasyonları, mobil tuvaletler, duş alanları, atık yönetim sistemleri dahil olmak üzere güvenli ve yeterli su erişiminin sağlanması.
  • El yıkama, güvenli yiyecek hazırlama ve atık yönetimi gibi kişisel ve toplumsal hijyen uygulamalarının teşvik edilmesi.
  •  Afet sırasında hayatını yitiren kişilerin en kısa sürede defin işlemlerinin yapılması ve ortam dezenfeksiyonunun sağlanması önemlidir) eklenecek
  • Aşılamanın sağlanması (tetanoz, tüm yaralılara acil olarak uygulanmalıdır.)

Doğal afetler büyük hacimli fiziksel ve duygusal zararlara neden olabilmektedir. Bu zararların artmasına engel olmak amacıyla gerekli önlemler alınarak salgın hastalıkların etkisinin azaltılması ve yayılımının önlenmesi mümkündür.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.