enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6961
EURO
36,6449
ALTIN
2.966,33
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C

Dev rezervden çıkarılan kilden cilt maskesi üretildi

Tuzluca ilçesinde mağaraların ve Tuz Terapi Merkezi’nin bulunduğu “Tuz Dağı”nda Iğdır Üniversitesince yapılan araştırmada, mağaralardaki …

Dev rezervden çıkarılan kilden cilt maskesi üretildi
13.08.2022
124
A+
A-

Tuzluca ilçesinde mağaraların ve Tuz Terapi Merkezi’nin bulunduğu “Tuz Dağı”nda Iğdır Üniversitesince yapılan araştırmada, mağaralardaki sarkıtlardan sızan suyun etkisiyle tabanda oluşan kilin mineraller bakımından zengin olduğu belirlendi.

Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmalar sonucu bu kilden cilt maskesi üretildi. Cilt maskesinin seri üretimine geçilmesi ve kent ekonomisine katkı sağlaması hedefleniyor.

Laboratuvarda çalışmalar yürüten Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, AA muhabirine, Iğdır Üniversitesinin “ihtisas üniversitesi” ilan edilmesinden sonra bölgedeki kaynaklar ve yetiştirilen ürünler üzerine çeşitli çalışmalara yoğunluk verdiklerini söyledi.

Son olarak yürüttükleri çalışmalarda Tuzluca’daki “Tuz Dağı”nın suyu ve toprağının çok değerli olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Karadağ, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda çok değerli bir minerale sahip, cilt maskesine veya losyonlara iyi gelebilecek bir toprak keşfettik. Bu topraktan cilt maskesi, yüz maskesi üretimi gerçekleştirdik. Doğal olan bu kil tuz maskesini laboratuvar ortamında farklı ürünler katarak daha zenginleştirdik. Bu maskenin yapımında kullandığımız kilin mineraller bakımından zengin olduğunu gözlemledik ve ağır metal bulgusuna rastlamadık. Rektör hocamızın da desteğini alarak bunu sağlıklı bir ürüne dönüştürdük.”

Gönüllüler üzerinde yaptıkları uygulamada olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirten Karadağ, proje dahilinde ürünün seri üretimine geçmeye başlayacaklarını dile getirdi.

Musa Karadağ, projeye desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür etti.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.